Hoď ma hore
prihlásenie:
Registrácia  |  Zabudnuté heslo
tu sa nachádzate: hlavná stránka  rôzne  téma
kategórie:  

Konečne poriadna kuchárka

9
reakcií
918
prečítaní
Tému 19. septembra 2012, 11:39 založil Style.

podobné témy:

názov témy
posledná
reakcií
27. 09. 2010
28
21. 02. 2013
24
03. 05. 2015
43
30. 09. 2012
6
 
 


1.
označiť príspevok

Style muž
   19. 9. 2012, 11:39 avatar
Pivo

Domáce pivo
Suroviny:
60 dag jačmeňa, 16 l vody, 250 g cukru, 2 - 3 dag chmeľu (dá sa kúpiť sušený v lekárni), 2 dag sladkého drievka (lékořice, pendrek), 1 hrsť sušených jabĺk, pivovarnícke kvasnice (alebo obyčajné droždie 5 - 6 dag)

Postup:
60 dag jačmeňa, ktorý dobre umyjeme, mokrý prikryjeme navlhčenou utierkou a necháme 3 dni naklíčiť. Potom tento slad necháme 2 dni uschnúť v chladnej miestnosti, vložíme na väčšiu panvicu a pražíme. Podľa stupňa praženia má potom pivo farbu. Pražený jačmeň rozbijeme v mažiari, vsypeme do 16 litrov vody, pridáme asi 250 g cukru, 2 - 3 dag chmeľu (kúpime sušený v lekárni), pridáme 2 dag sladkého drievka (lékořice, pendrek) a hrsť sušených jabĺk. Zmes asi 2 hodiny varíme, potom precedíme cez plátno, najlepšie do hlineného hrnca. Keď tekutina trochu schladne pridáme pivovarnícke kvasnice, alebo obyčajné droždie asi 5 - 6 dag. Nádobu umiestnime do nie príliš chladnej miestnosti, denne opatrne odstraňujeme penu, ktorá sa tvorí na povrchu. Už po 3 dňoch môžeme pivo stáčať do fliaš. Vo fľašiach sa pivo necháva najmenej 8 dní.

Domácí tmavé pivo
Suroviny:
50 g suchého chmele, 700 g cukru, 300 g melty, 40 g kvasnic, 6 l kvalitní vody (bez chloru)

Postup:
Vše svařit (mimo kvasnic), až se odvaří asi 2 l vody. Po odstavení a ochlazení rozmíchat do šálku 40 g kvasnic a řádně s odvarem zamíchat a nechat 8 hodin stát. Po této době se vývar slije přes plátno do připravených lahví. Lahve se plní o 10 procent obsahu méně než je obsah lahve. Poté se lahve zazátkují, je dobré zátky dobře zajistit. Při kvašení se může stát, že tlak zátku vytlačí. Po 4 až 5 dnech se konzumuje.

Jak doma vařit pivo

Pivo vznikne tak, že ze sladu vyluhované cukry se povaří s chmelem, kvasnice z těchto cukrů vytvoří alkohol a vykvašený nápoj pak ještě několik týdnů zraje.

Pan Josef Fencl z Krušovic tvrdí, že zvládnout tento proces doma není problém - sám si pivo vyrábí v garáži již léta a o své zkušenosti se s námi ochotně podělil. To podstatné ukazují obrázky, ale byť je celý proces v zásadě jednoduchý, vstupuje do něj řada dalších faktorů, které mohou výsledek pokazit. Především je třeba pečlivě dbát na čistotu.

Teorie:
Slad, sušené nebo granulované chmelové šišky a pivovarské kvasnice nám v menším množství prodají (případně věnují) v každém pivovaru. Důležitá je kvalita vody -vhodná je dobrá studniční, ne příliš tvrdá voda, ale je možné použít i kvalitní vodu z veřejné vodovodní sítě. Slad si můžeme dát našrotovat přímo v pivovaru nebo jej pomeleme v kuchyňském mlýnku - trvá to pochopitelně déle. Dále potřebujeme hrnec odpovídajícího objemu, další větší nádoby na manipulaci s meziprodukty, potravinářskou hadici na stáčení, zdroj tepla (kamna, sporák), přesný teploměr schopný měřit do 100 °C a vhodný (nekovový) nástroj na míchání (např. velká dřevěná vařečka). Během přípravy sladiny, při tzv. rmutování je třeba zvyšovat teplotu jen pozvolna a pečlivěji hlídat. Břečku mícháme v pravidelných intervalech, aby se ze sladu uvolněné cukry na dně hrnce nepřipalovaly. Mláto odfiltrujeme přes husté drátěné síto, nebo sladinu stočíme hadičkou z mláta usazeného. Mláto můžeme ještě propláchnout vodou teplou 80 °C, kterou pak přidáme do sladiny. Při vaření můžeme přidat do sladiny na začátku jen polovinu chmele a zbytek až asi 15 minut před ukončením varu. Čím více sladu použijeme k přípravě sladiny a čím déle trvá kvašení mladiny, tím více má pivo alkoholu. V průběhu kvašení klesnou kvasnice na dno, vykvašené mladé pivo pak z hrnce stáčíme do uzavřených nádob nejlépe pomocí hadičky. Během zrání mladého piva v uzavřených nádobách (skleněné láhve s patentní zátkou, plechové pětilitrové soudky, ale třeba i PET láhve) klesnou zbytky kvasnic na dno -pivo se vyčeří a před pitím je již není třeba filtrovat.

Postup výroby:
1) K přípravě piva jsou potřeba tyto suroviny: slad, sušené chmelové šišky (granule), pivovarské kvasnice a voda.
2) Slad, což jsou usušená naklíčená zrna ječmene zbavená klíčků, nahrubo pomeleme - získáme tzv. šrot.
3) Šrot nasypeme do hrnce (jen nerez nebo smalt) s vodou. Voda se během výroby vypařuje, dáme jí víc: z 15 l vody zůstane asi 10 l piva.
4) Za pravidelného míchání směs vody a sladu (břečku) zvolna zahřejeme na 64 °C a 15 minut teplotu nezvyšujeme.
5) Břečku poté zahřejeme na 75 až 77 °C a tuto teplotu udržujeme další půlhodinu. Poté odfiltrujeme vyluhovaný šrot - tzv. mláto.
6) Získáme tak sladinu, do které přidáváme chmelové šišky nebo chmelové granule. Na 10 l piva dáme asi 4 dag šišek nebo 1,2 dag granulí.
7) Sladinu uvedeme do varu a vaříme asi hodinu. Poté odfiltrujeme chmel a nádobu s takto vzniklou mladinou necháme vychladnout.
8) V menším množství mladiny rozmícháme kvasnice (asi 1,5 dl kvasnic na 10 I piva) a vmícháme do zbytku mladiny.
9) Mladinu necháme v temnu a chladu (5 až 10 °C) kvasit 7 až 10 dní. Na povrchu se vytvoří hustá pěna (deka).
10) Vykvašené mladé pivo hadičkou stočíme do uzavřených nádob a necháme v chladu (5 až 10 °C) a temnu 3 až 4 týdny dozrát.

Pivo
Suroviny:
5 l vody, 10 g chmelu, 35 g melty, 150 g cukru, 10 gr kvasníc
Domáce PIVO

Postup:
Vodu, chmel, meltu a cukor povaríme 15 minút. Do vychladnutého - ale nie studeného roztoku pridáme kvasnice. Necháme vylúhovať 12 hodín. Po uvedenej dobe penu aj s chmelom odstránime, cez plátno precedíme a dáme do 0,5 l fliaš, ktoré uložíme asi na týždeň do chladu.

Na zdravie nech vám to dobre pení 
Súhlasí cumel30,1111


2.
označiť príspevok

cumel30,1111 žena
   19. 9. 2012, 11:41 avatar
Už dosť mám, že si robím dobre, ešte keby som si mal variť pivo..........tak by to bolo na riť, ale piť sa musí, aj keď chlapa dusí......... 
Súhlasí Style


3.
označiť príspevok

Style muž
   19. 9. 2012, 11:49 avatar
Medzi nami pivármi, komu by sa s tým chcelo babrať, keď dostanem už hotové.
Súhlasí cumel30,1111


4.
označiť príspevok

cumel30,1111 žena
   19. 9. 2012, 11:51 avatar
Ale nieje hotové ako hotové, pivo bez peny je ako žena po štyridsiatke!!!!!!!!!  


5.
označiť príspevok

Style muž
   19. 9. 2012, 12:24 avatar
Che, radšej neporovnávaj pivo so ženou, lebo to pivo môže byť prelažené. 
Súhlasí cumel30,1111


6.
označiť príspevok

cumel30,1111 žena
   19. 9. 2012, 12:27 avatar
Aj žena keď je dobre uložená, môže byť preležaná, ale niekomu je taká neželaná.  


7.
označiť príspevok

majomajo muž
   19. 9. 2012, 12:56 avatar
No ale ležiaky sú najstabilnejšie pivá čo najmenej podliehajú skaze, či ? 


8.
označiť príspevok

cumel30,1111 žena
   19. 9. 2012, 13:14 avatar
No ale ženu ležiaka by som nechcel, kto by varil, pral, žehlil................?


9.
označiť príspevok

majomajo muž
   19. 9. 2012, 13:16 avatar
No veď využívaj komerčné služby.........


10.
označiť príspevok

Petrana žena
   19. 9. 2012, 15:38 avatar
...hmm, zaujímavé. Koľko to má promile?
váš príspevok

Pridávať príspevky môžu iba zaregistrovaní účastníci fóra.

Som zaregistrovaný

nick: heslo:
zostať trvalo prihlásený    
Nie som zaregistrovaný

Vaša prezývka:  

Po zaregistrovaní budete automaticky presmerovaní do tejto témy.

najnovšie príspevky na celom fóre

dnes, 17:03,  Ja ich osobné nahuckam na takých trubirohov ako si ty mufko.....*21
dnes, 16:56,  Chudáci taliani dopadli.
dnes, 16:56,  Truľo vypadni za tvojimi moslimskými súputníkmi :)
dnes, 16:55,  Trol chce islamskú Europu !
dnes, 16:48,  Už idú mufko, už idú.....aj Harabin tak vraveli.....
dnes, 16:41,  1. Ono v podstate, ak ateista pripusti možnosť, že v pozadí evolúcie môže byť nejaký...
dnes, 16:40,  SOM, KTORÝ SOM ;) Teda moje JA dáva vedieť vďaka spätnej väzbe mojemu JA o tom, že moje...
dnes, 16:36,  Bubaci
dnes, 16:36,  1. Preto my môžeme iba ticho závidieť ľuďom, ktorí už pred 2000 rokmi spoznali Tvorcu...
dnes, 16:35,  Bubaci populačné si bubu
dnes, 16:21,  To budú, asi, naboxovaní naši mudrlanti ožiarený s fotónom. Rovnaká mentálna a rozumová...
dnes, 16:18,  Pakuj truľo nech ťa poriadne skopú a pretiahnu :)
dnes, 16:15,  už idu mufko, už idu......aj s tomahawkami*21*21*21...kopaj bunker mufko
dnes, 16:14,  Truľo vypadni do talianska tam sa ti bude páčiť medzi tvojimi alláhovcami :)
dnes, 16:12,  Africký rasista vysvetľuje talianom, že čierni sú krajší a inteligentnejší....
dnes, 16:10,  Som OTEC, lebo mám dcéru ;) Som SYN, lebo mám rodičov ;) Som DUCH SVäTÝ, lebo oheň z...
dnes, 16:09,  Na Slovensku sa im bude páčiť......hlavne na záhori medzi trubirohami*21*21*21
dnes, 16:07,  https://www.youtube.com/watch?v=S8uvVjDRqx8
dnes, 16:07,  Ďalší moslimovia prúdia do Európy. S výkrikmi Alláh akbar....
dnes, 16:02,  na šakraňa ňa ňa ňa*21*21*21
neprehliadnite
df.sk na Facebooku
vyhľadávanie
 
Nikdy neopúšťaj niekoho, koho miluješ, pre niekoho,
kto sa ti páči, pretože ten, kto sa ti páči, ťa opustí pre niekoho, koho miluje.
Prevádzkuje df.sk | TOPlist
(64 873 bytes in 0,515 seconds)