hoď ma hore
Milí diskutujúci. Pri diskutovaní prosím: 1. nepridávaj témy pozostávajúce len z odkazov alebo jednoslovné témy / 2. nepridávaj uražlivé alebo vulgárne komentáre. Ak tieto pravidlá nedodržíš, tvoja téma pravdepodobne skončí v koši. Príjemné diskutovanie :)
none
ak chceš diskutovať, musíš sa registrovať. registrácia

tu sa nachádzaš : 

hlavná stránka  /  rôzne  /  téma

Komunistická továrna zpracovávala shnilé maso. Pykal muž, který to odhalil

príspevkov
16
zobrazení
0
tému vytvoril(a) 5.5.2019 00:28 Osvietený
posledná zmena 5.5.2019 14:46
1
05.05.2019, 00:28
Zkažené maso, salámy z plesnivých produktů či tuny zapařeného vepřového sádla. To vše se dostávalo v 50. letech lidem na stůl, pokud si koupili výrobky z tehdejší přerovské továrny Ormil. Veterinář Slavoj Dostál praktiky odhalil a stálo ho to kariéru.

Svůj příběh popsal exkluzivně pro MF DNES.

Za to, že tehdejší mladý pracovník olomoucké krajské veterinární správy upozornil na hazardování se zdravím obyvatel, byl "degradován" a o svých zjištěních musel mlčet. "Mohlo být hůř, byla padesátá a mohli mě klidně poslat na oprátku," říká dnes veterinář, který se marně dožaduje rehabilitace.

Otřesné praktiky při zpracování masa v Ormilu neměl veterinář šanci zarazit. Komunistům, kteří podniky tehdy ovládali, se nelíbilo, že čerstvý absolvent brněnské veterinární medicíny nedostatky neututlal. Navíc nechal zkažené maso odvézt do kafilerie, takže továrna nemohla plnit plány socialistické pětiletky.

Slavoje Dostála za to přeřadili nejprve z Přerova do Hranic a nakonec až do důchodu pracoval u olomoucké veterinární správy, ovšem bez možnosti kariérního růstu.

Na co jste v přerovské továrně a zdejších jatkách narazil?
Byla to hrůza. Ve skladech na Velké Dlážce nebo v Čechově ulici, které byly mimo areál masných závodů i jatek, hnilo maso v kádích. Skladovalo se tam při devatenácti nebo více stupních v hloubce masa. Minimálně sedm vagonů masa, ve kterých byly kýty a šunky, bylo na odpis. Později jsem zjistil, že v Přerově vyráběli ze zkaženého masa turistické salámy. Navíc některé plesnivé salámy zakopávali mimo závod nebo polili benzinem a pálili. Otřesná byla i sušárna salámů pod střechou fabriky. V létě tam bylo až 35 stupňů, a to bylo mimo všechny výrobní předpisy. Samotnou kapitolou bylo sádlo, které dávali horké do plechových krabic. Zapařeného sádla jsem tam objevil deset tisíc kilo.

Dostalo se takové zboží i do obchodů a lidem na stůl?
Nepochybně. Vím, že některé zkažené salámy se prodávaly třeba v Prostějově.

Co jste dělal, aby se to změnilo?
Okamžitě jsem zakázal výrobu například turistického salámu v době veder. Měnil jsem způsoby skladování, aby odpovídaly zákonům, a nechal zničit všechno zkažené maso.

Člověk by čekal, že za něco takového dostanete pochvalu...
Krajský veterinární šéf doktor Bronec mi v roce 1957 přijel oznámit, že mi přiděluje nového mladého kolegu. V té době jsem držel kontrolu ve svých rukou, takže jsem se stal nepohodlným. A to jen kvůli tomu, že jsem začal uplatňovat hygienické zásady, a tím podnik neplnil socialistický plán. Tehdejší stranický aparát si nakonec našel oporu právě v mém novém kolegovi a začali pomalu připravovat mé odvolání.

Jak vaše odvolání vysvětlili?
Dostal jsem z okresního národního výboru na vědomí, že jsem se stal důvodně podezřelý z ohrožení důležitých obecných zájmů. Nechali mi třicet procent platu a přesunuli mne do Hranic. A to jsem ještě dopadl dobře. Uvědomte si, že byla padesátá léta, takže mě klidně mohli poslat na oprátku.

V Hranicích jste si ale zadělal na další "problémy"...
Situace tam byla podobná. Jeden z techniků jatek například zpracovával maso z nucených výseků a z nich pak vyráběl jídlo pro hosty zdejší restaurace U Kostelíčka. To bylo proti všem předpisům. Nebo jsem zjistil, že sanitní porážeči v nedalekém Přerově vařili nepoživatelné maso pro psy, které pak dávali tamním policistům.

Tak jsem volal na bezpečnost, že nevěřím, že půlky prasat se špekem a se sádlem vozí psům, když pes žere jen maso, a ne sádlo.

Myslíte, že podobná situace byla i jinde v zemi?
Můj první nadřízený doktor Hrstka, který bohužel zakrátko zemřel, mne v roce 1954 poslal do Prahy na kontrolu při první celostátní spartakiádě. Tam jsem strávil měsíc a po celé Praze jsem kontroloval výrobu potravin živočišného původu. A i zde bohužel zpracovávali smradlavé maso nebo zkysané salámy. V Parku kultury a oddechu například vyrobili deset tisíc chlebíčků ze zkaženého salámu. Nebo pro strávníky spartakiády vařili padesátilitrové hrnce zkysaného guláše, které jsem okamžitě zkonfiskoval. Mohla vypuknout epidemie.

Přesuňme se do poloviny šedesátých let, kdy jste na základě četných žádostí dostal zpět místo v Olomouci. Byla cítit změna s přicházejícím pražským jarem?
V 60. letech mě sice nejprve očistili, přiznali, že jsem v padesátých letech neohrožoval žádné národní zájmy, a umožnili mi pracovat v Olomouci. Po srpnu 1968 mne však degradovali na takzvaného subalterního neboli obyčejného zaměstnance, kterým jsem byl až do důchodu v roce 1988. Celou dobu jsem musel mlčet o tom, jak to v 50. letech v Přerově vypadalo.

V posledních letech se snažíte o rehabilitaci. Jak vaše úsilí pokračuje?
Celý život jsem byl kvůli své práci špiněný a hanobený. Zkoušel jsem se kvůli tomu bezvýsledně obrátit na kancelář přerovského primátora nebo na kancelář ombudsmana. Tam mi řekli, že i přesto, že jsem za cenu osobní újmy hájil zájmy spotřebitelů během totality, není na můj případ možné uplatnit nároky o mimosoudní rehabilitaci. Dodnes to cítím jako křivdu, která je nejen duševní, ale i finanční. Když jsem například působil v Hranicích a jezdil na kontroly do okolních obcí, musel jsem si jako nepohodlný vše hradit sám. Spočítal jsem si, že mě to za ta léta stálo 147 tisíc korun. Tuto částku kromě nezaplatitelné ztráty na cti požaduji bezvýsledně dodnes.

Zdroj: odkaz



Slavoj Dostál

Bývalý pracovník olomoucké veterinarní stanice Slavoj Dostál.Narodil se roku 1927 v Olomouci. Vystudoval veterinární medicínu v Brně. V roce 1951 nastoupil jako veterinární lékař prohlídky masa a hygienik potravin živočišného původu do Krajské veterinární správy v Olomouci. V roce 1954 zjistil vážné nedostatky na přerovských jatkách a v tamním masném závodě.
👍: Scarllete
none
2
05.05.2019, 00:31
mozno stefanovi5, smradlave mäso chutilo 🙂
none
5

2. Scarllete 05.05.2019, 00:31

mozno stefanovi5, smradlave mäso chutilo 🙂

05.05.2019, 00:38
Zo školy sme chodili aj na exkurzie . Ráno sa pobuchalo po mlýnkoch potkani či ušli ušli čo sa utajili pomleli sa . Podbne to bolo i pri šváboch . Ach ta supiš kvalita . Tá vôňa z núdzoveho výseku sa ťahala mestom . Tie predavačky v tej krvavej zastere na ktorej sedelo stovky múch Ešte že ta bravčova hlava vo výklade bola zo sadry .
none
3
05.05.2019, 00:34
Je to možné . Možno je leguán .
none
4
05.05.2019, 00:36
Myslíte si, že komunisté dělali kvalitní potraviny? Podívejte se, co v nich bylo za jedy

Místo rajčat zákazník často nakoupí v obchodě podivné červené vodnaté balonky bez chuti. Sehnat sýr, který se při zapékání rozteče a vytvoří křupavou krustu, je mnohdy nelidský úkol. Šunka někdy bývá vyfutrovaná moukou a párky plné masového separátu. Skutečně ale byly v minulosti potraviny kvalitnější?

Pokud jde o nabídku tuzemských obchodů za komunismu a v současnosti, je naprosto jasné, že se nedá srovnávat. Je obecně známé, že na exotické ovoce se stály nekonečné fronty a rovněž jiné druhy zboží se v případě výpadku produkce v socialistických státech stávaly ze záležitosti denní spotřeby nedosažitelným luxusem.

Mnoho lidí ale stále mluví o tom, že „za komunistů“ byly výrobky, a především pak potraviny, kvalitnější, než je tomu dnes. Jedná se ovšem o názor, který je přinejmenším velice sporný. Glorifikace tehdejších výrobků totiž značně souvisí s nostalgií i s přístupem k informacím, který je v dnešní době i díky rozvoji internetu s minulostí nesrovnatelný. Zatímco kdysi bylo zvykem znepokojivé zvěsti o obsahu škodlivin v jídle držet pod pokličkou, v současnosti Státní veterinární správa a další organizace, které mají na starosti kontrolu kvality, upozorňují, kdykoli se na trhu vyskytne závadný výrobek. Vzrušeným debatám o tom, jaké jedy jíme dnes a jak se na trh dostávají za stejnou cenu horší potraviny než v zahraničí, to sice nezabrání, když se ale na pultech objeví něco skutečně závadného, pozornosti to neujde.

Jak tomu ale bylo v minulosti? Co vše se vám mohlo dostat do těla a s jakými následky?

Benzen

Dříve byl benzen považován za konzervant s vynikajícími účinky a jako takový byl přidáván například do hořčice. Dnes už jsme o něco chytřejší a víme, že to s ním až tak veselé není. Je to totiž karcinogen první skupiny, jako takový způsobuje především rakovinu plic a leukémii.

PCB

Polychlorované bifenyly začaly být hojně využívané coby aditiva v barvách a lacích ve třicátých letech v Americe, odkud se díky antikorozním vlastnostem rychle rozšířily do celého světa. O třicet let později se začaly objevovat první náznaky o jejich škodlivosti, látky se totiž dokázaly dostat například do organismu krav. Odsud se dál šířily v mléce, kontaminované sle**** jedy dále přenášely při produkci vajec, hodnoty PCB byly zaznamenané i u ryb. Chronické vystavení dávkám bifenylů, které byly za socialismu přítomné v mnohých potravinách, opět vede k rakovině, především jater a slinivky břišní.

DDT

Další objev moderní vědy dvacátého století, který se nakonec obrátil proti lidstvu. Insekticid DDT zprvu oslavoval pro jeho účinnost celý svět, než přišel starý známý scénář. Látky se začaly ukládat v půdě a rostlinách, odkud se dostaly do těla zvířat. S masem pak i do těla člověka. Ušetřeni ale nebyli ani vegetariáni, protože škodliviny byly i v zelenině. A co látky nazvané DDT způsobují? Kromě rakovinotvorných účinků snižují plodnost a narušují hormonální systém.

odkaz
none
6
05.05.2019, 00:39
Okrem toho na roliach i družstevník plnil plán a tak z DT vypustil stovky litrov nafty do brazdy každodenne aby v JRD vedeli že makal
none
7
05.05.2019, 00:53
Nafta v komunizme bola uplne k ničomu idiotík . V komunizme osobne auta na naftu neexistovali . Kradla sa tak do traktora na dedine . Inak bola na nič . Kedže nafta podlieha starnutiu neskladovala sa ale sa vypušťala na rolu
none
8
05.05.2019, 01:09
PartOFgod teplo zadarmo ??? Ne***e ti ?
Smrad zadarmo akurat aj ten skončil a vemli rýchlo
none
9
05.05.2019, 06:59
Edo vytapetoval si to pekne.
Ked nájdeš niečo bližšie o mimoriadne chutnom rakúskom masovom plemene kráv, o ktorom si tu písal, ozvi sa.

Rakúske masové plemeno, ktoré je trochu chutnejsie, ako české....

české masové plemeno
A to je ktoré...strešni zajíc?

Tvoje informácie aj tak vyzerajú. Bezmyšlienkovite tapetuješ hlava nehlava.

Každý, kto mal oči videl, kde bolo rakúske polnohospodárstvo v r.1989. Smiešne malé políčka a traktoríky a la zetor 25.
A na nich sa páslo masové plemeno
Asi pinzgau, ktoré je trochu vačšie od mačky.
none
10

9. stefan 5 05.05.2019, 06:59

Edo vytapetoval si to pekne.
Ked nájdeš niečo bližšie o mimoriadne chutnom rakúskom masovom plemene kráv, o ktorom si tu písal, ozvi sa.

Rakúske masové plemeno, ktoré je trochu chutnejsie, ako české....

české masové plemeno
A to je ktoré...strešni zajíc?

Tvoje informácie aj tak vyzerajú. Bezmyšlienkovite tapetuješ hlava nehlava.

Každý, kto mal oči videl, kde bolo rakúske polnohospodárstvo v r.1989. Smiešne malé políčka a traktoríky ...

05.05.2019, 13:16
stefan5, daj si do googl landwirtschaft österreich 1989. alebo sa opytaj rakušanov, ked vies ****o .
none
11

9. stefan 5 05.05.2019, 06:59

Edo vytapetoval si to pekne.
Ked nájdeš niečo bližšie o mimoriadne chutnom rakúskom masovom plemene kráv, o ktorom si tu písal, ozvi sa.

Rakúske masové plemeno, ktoré je trochu chutnejsie, ako české....

české masové plemeno
A to je ktoré...strešni zajíc?

Tvoje informácie aj tak vyzerajú. Bezmyšlienkovite tapetuješ hlava nehlava.

Každý, kto mal oči videl, kde bolo rakúske polnohospodárstvo v r.1989. Smiešne malé políčka a traktoríky ...

05.05.2019, 14:10
stefan 5 neviem či je to tapetovanie . Ale načo vymýšlať vymyslené .
Po roku 1989 sa dostalo i družstevníkom výuky . Mali možnosť ísť sa pozrieť na západ aby sa dozvedeli krutú pravdu . Prišli z exkurzí dosť mimo. Videli že na západe sa motyčkou už dlhé desaťročia neokopáva repa ba ani deti netreba zotročovať pri zbere zemiakov , chmelu a ostatných plodín . Zistili , že existuje sejačka ktorá sa nie len volá sejačkou presného výsevu ale ona to naozaj dokáže . Bavíme sa o europskom poľnohospodárstve to ktoré funguje v USA rozberať nebudem lebo to je uplne mimo svet . Zúbožené družstvá zarastené žihlavou s obstarožitou technikov v ktorých sa viac ukradlo ako vyprodukovalo videli , že poľnohospodárstvo je o niečom inom .
Komunistickí plačkovia to volali rozbíjenie družstiev . Také nič sa nekonalo ani nebolo čo rozbíjať . Samozrejme družstvá ktoré vznikli zločineckou krádežou museli presjť reštrukturalizáciou to je uplne jasné kedže vlastníctvo pôdy sa riešilo rovnako ako podielové spoluvlastníctvo . Nakoniec to uhrali družstvá rovnakých o***om ako za bolšana . Čiže podilové akcie odkupili za 10 % hodnoty . Napriek tomu družstvá zo zastaralou technikou nenapredovali a na novú nemali . To sa zmenilo až po vstupe do EU kedy poľnohospodárstvo rovnako ako všetky dotovane odvetvie zaznamenali obrovský rozmach . Dnes poľnohospodári pracujú s najšpičkovejšou technikou akú svet vyvinul . Iná možnosť ako držať krok s technologiami totiž neexistuje .

Keď si však spomeniem na tie katastrofálne družstvá i to prvé na Slovensku založené v našej dedine ktoré skrachovalo v 70 tých rokoch je to drsná spomienka hnusu a biedy otrockej práce ľudí ktorých polovica bez práce a financí sedela v zime doma v lete ich drali 15 hodín denne za jednotky neskôr pár drobných .
Našťastie toto obdobie je za nami rovnako ako smrad núdzových výsekov a nedostatku čohokoľvek .

Zúžiť to že v Rakusku je bieda netušia o kravách nič a nejaké kravy ktore su menšie ako mačka za čo môže zjazd KSČ je rovnako humorne ako toto dobové kultové video

odkaz

Obsah toho videa hovorí sám za seba .
none
13

11. Osvietený 05.05.2019, 14:10

stefan 5 neviem či je to tapetovanie . Ale načo vymýšlať vymyslené .
Po roku 1989 sa dostalo i družstevníkom výuky . Mali možnosť ísť sa pozrieť na západ aby sa dozvedeli krutú pravdu . Prišli z exkurzí dosť mimo. Videli že na západe sa motyčkou už dlhé desaťročia neokopáva repa ba ani deti netreba zotročovať pri zbere zemiakov , chmelu a ostatných plodín . Zistili , že existuje sejačka ktorá sa nie len volá sejačkou presného výsevu ale ona to naozaj dokáže . Bavíme sa o europskom poľnohos...

05.05.2019, 14:11
Dezinformácia ako hovädo !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
none
15
05.05.2019, 14:46
To si si správne odpovedal sviňo
none
16

15. Osvietený 05.05.2019, 14:46

To si si správne odpovedal sviňo

05.05.2019, 14:46
Jedno " si " máš navyše v tejto vete.
none

najnovšie príspevky :

prevádzkuje diskusneforum.sk kontaktuj správcu diskusného fóra vytvoril dzI/O 2023 - 2024 veľkosť : 123 436 B vygenerované za : 0.076 s unikátne zobrazenia tém : 36 442 unikátne zobrazenia blogov : 543 táto stránka musí používať koláčiky, aby mohla fungovať...

možnosti

hlavná stránka nastavenia blogy todo

online účastníci :

hľadanie :

blog dňa :

odkaz Je to ako spoznať naplno svoj potenciál a využiť ho 😉 Je to ako ísť na 100% svojej kapacity, ktorú ako ČLOVEK si schopný mať 😉 Je to ako by si sa zobudil do nového nádherného sveta ...

citát dňa :

Radšej ísť do školy, ako nespať vôbec.