hoď ma hore
Milí diskutujúci. Pri diskutovaní prosím: 1. nepridávaj témy pozostávajúce len z odkazov alebo jednoslovné témy / 2. nepridávaj uražlivé alebo vulgárne komentáre. Ak tieto pravidlá nedodržíš, tvoja téma pravdepodobne skončí v koši. Príjemné diskutovanie :)
none
ak chceš diskutovať, musíš sa registrovať. registrácia

tu sa nachádzaš : 

hlavná stránka  /  rôzne  /  téma

Ako varíte omáčky k mäsu?

príspevkov
132
zobrazení
6
tému vytvoril(a) 11.12.2010 20:16
posledná zmena 13.12.2010 10:31
1
11.12.2010, 20:16
Skúšam všelijaké omáčky k mäsu, ale moje nie sú také hnedé ako v reštaurácií. Ja síce tam nemôžem natrepať vegetu, lebo obsahuje glutamán sódny, na ktorý som alergická ani rôzne sójové hnedé omáčky, ktoré tiež obsahuju túto látku a mnohé ďalšie chemické látky. Ako dosiahnúť hnedú omáčku napr., keď si popražím na prírodno biele kuracie mäso na panvici? Ja to robím tak, že čo mám po ruke, tak zoberiem napr. konzervu zavaraného hrachu, povarím, dám tam výpek z toho mäsa, hodím tam kocku zeleninového bujónu bez glutamánu sodného, povarím a nakoniec zahustím s hladkou múkou, ktorú som rozrobila vo vode a lejem cez sitko do omáčky. Vy to rozrabáte niekedy aj s mliekom či sladkou smotanou?
none
5

1. 11.12.2010, 20:16

Skúšam všelijaké omáčky k mäsu, ale moje nie sú také hnedé ako v reštaurácií. Ja síce tam nemôžem natrepať vegetu, lebo obsahuje glutamán sódny, na ktorý som alergická ani rôzne sójové hnedé omáčky, ktoré tiež obsahuju túto látku a mnohé ďalšie chemické látky. Ako dosiahnúť hnedú omáčku napr., keď si popražím na prírodno biele kuracie mäso na panvici? Ja to robím tak, že čo mám po ruke, tak zoberiem napr. konzervu zavaraného hrachu, povarím, dám tam výpek z toho mäsa, hodím tam kocku zeleninovéh...

11.12.2010, 20:33
Lea,
Najdôležitejšie na príprave omáčky je mäso. Ak dusíš kuracinu, nemôžeš očakávať, že tvoja omáčka bude hnedá. Z bieleho mäsa svetlá omáčka, z tmavšieho tmavá. Ak chceš chutnú tmavú omáčku, tajomstvo tkvie v mladučkej hovädzine a kope, kope cibule. Vtedy budeš mať omáčku tmavú aj bez pridania glutamanu a čojaviem čoho všetkého.
none
7

5. 11.12.2010, 20:33

Lea,
Najdôležitejšie na príprave omáčky je mäso. Ak dusíš kuracinu, nemôžeš očakávať, že tvoja omáčka bude hnedá. Z bieleho mäsa svetlá omáčka, z tmavšieho tmavá. Ak chceš chutnú tmavú omáčku, tajomstvo tkvie v mladučkej hovädzine a kope, kope cibule. Vtedy budeš mať omáčku tmavú aj bez pridania glutamanu a čojaviem čoho všetkého.

11.12.2010, 20:37
Farmakum, ja som kuracinu pražila na prírodno na oleji v panvici. No to máš pravdu, s tým bielým a červeným mäsom a od toho sa odvíja aj farba omáčky. Vyzerám síce ako Neználek, ale ja som vo varení začiatočník. Cibuľa je super nápad a mám ju veľmi rada. Ďakujem za radu.
none
23

7. 11.12.2010, 20:37

Farmakum, ja som kuracinu pražila na prírodno na oleji v panvici. No to máš pravdu, s tým bielým a červeným mäsom a od toho sa odvíja aj farba omáčky. Vyzerám síce ako Neználek, ale ja som vo varení začiatočník. Cibuľa je super nápad a mám ju veľmi rada. Ďakujem za radu.

11.12.2010, 20:59
lea..ja to robím tak klasicky , že na panvici s olejom opražím cibuľku, vložím mäso, prudko osmažím, miešam aby sa nepripieklo, keď je osmažené, posypem ešte červenou paprikou, premiešam, mäso chytí peknú farbu a pustí si šťavu ..a ak treba ešte aj podlejem trochu vodou a dusím,,voda sa vyparuje a tým vzniká výpek..či omáčka ..ako píše farmakum..čím viac cibule, tým je omáčka hustejšia.., aj do gulášov sa dáva veľa cibule pomer 1: 1 s mäsom..)
Potom asi myslíš zásmažku. na dusené mäso,. do si zvlášť do menšieho hrnca dáš trochu oleja zohriať, prihodíš asi lyžicu hladkej múky - ja dávam Solamyl .ale toho ide menej, miešaš do slabého zhnednutia .na konci dáš trochu červenej papriky premiešaš.. a potom dáš buď trochu studného mlieka alebo smotany , či vody ..premiešaš aby neboli hrudky, zásmažka musí byť taká vláčna... a toto vyleješ k tomu mäsu a zase premiešaš..a dochutíš.. Do zásmažky nesmieš dať teplé mlieko..lebo by sa ti zhustla a urobili by sa ti halušky ..ako sa to mne raz podarilo
none
109

23. 11.12.2010, 20:59

lea..ja to robím tak klasicky , že na panvici s olejom opražím cibuľku, vložím mäso, prudko osmažím, miešam aby sa nepripieklo, keď je osmažené, posypem ešte červenou paprikou, premiešam, mäso chytí peknú farbu a pustí si šťavu ..a ak treba ešte aj podlejem trochu vodou a dusím,,voda sa vyparuje a tým vzniká výpek..či omáčka ..ako píše farmakum..čím viac cibule, tým je omáčka hustejšia.., aj do gulášov sa dáva veľa cibule pomer 1: 1 s mäsom..)
Potom asi myslíš zásmažku. na dusené mäso,. do ...

12.12.2010, 17:03
Ónya so Solamylom som neskúšala, ale zaujímavý postup, možno raz vyskúšam.
none
37

5. 11.12.2010, 20:33

Lea,
Najdôležitejšie na príprave omáčky je mäso. Ak dusíš kuracinu, nemôžeš očakávať, že tvoja omáčka bude hnedá. Z bieleho mäsa svetlá omáčka, z tmavšieho tmavá. Ak chceš chutnú tmavú omáčku, tajomstvo tkvie v mladučkej hovädzine a kope, kope cibule. Vtedy budeš mať omáčku tmavú aj bez pridania glutamanu a čojaviem čoho všetkého.

11.12.2010, 21:24
že, ak dusiš kuracinu farmakum, ak nevieš pasomnice tam niesu
none
35

1. 11.12.2010, 20:16

Skúšam všelijaké omáčky k mäsu, ale moje nie sú také hnedé ako v reštaurácií. Ja síce tam nemôžem natrepať vegetu, lebo obsahuje glutamán sódny, na ktorý som alergická ani rôzne sójové hnedé omáčky, ktoré tiež obsahuju túto látku a mnohé ďalšie chemické látky. Ako dosiahnúť hnedú omáčku napr., keď si popražím na prírodno biele kuracie mäso na panvici? Ja to robím tak, že čo mám po ruke, tak zoberiem napr. konzervu zavaraného hrachu, povarím, dám tam výpek z toho mäsa, hodím tam kocku zeleninovéh...

11.12.2010, 21:22
ahojte :-),Leuš nemôžeš mať tak hnedú omáčku ako v reštike,lebo.......mám sdvoch súrodencov s hotelovým vzdelaním,viem,že sa dlhé hodiny pečú kosti teľ.,bravčové,hovädzie so zeleninou.Výpek sa vyredukuje na hustú omáčku,ktorú mrazia do kociek a potom podľa množstva jedla pridávajú do výpekov konkrétnych porcií mäska.
none
42

35. 11.12.2010, 21:22

ahojte :-),Leuš nemôžeš mať tak hnedú omáčku ako v reštike,lebo.......mám sdvoch súrodencov s hotelovým vzdelaním,viem,že sa dlhé hodiny pečú kosti teľ.,bravčové,hovädzie so zeleninou.Výpek sa vyredukuje na hustú omáčku,ktorú mrazia do kociek a potom podľa množstva jedla pridávajú do výpekov konkrétnych porcií mäska.

11.12.2010, 21:39
Kontesa..toto si nemala napísať ..teraz si jedlo s hnedou omáčkou v reštike dávať nebudem..tie kosti ..mám k nim akýsi s prepáčením "odpor"..kedysi dávno sme šli do Pukanca, kde bola výroba mydiel...a keď som videla ti kopy smradľavých kostí..ostalo mi zle a je mi dodnes zle..,,, pritom je dokázané, že hovädzie kosti..vývar z nich je škodlivý..spôsobuje koksatrózu.
none
44

42. 11.12.2010, 21:39

Kontesa..toto si nemala napísať ..teraz si jedlo s hnedou omáčkou v reštike dávať nebudem..tie kosti ..mám k nim akýsi s prepáčením "odpor"..kedysi dávno sme šli do Pukanca, kde bola výroba mydiel...a keď som videla ti kopy smradľavých kostí..ostalo mi zle a je mi dodnes zle..,,, pritom je dokázané, že hovädzie kosti..vývar z nich je škodlivý..spôsobuje koksatrózu.

11.12.2010, 21:41
Cim sa umyvas?
👍: Nadja
none
46

44. 11.12.2010, 21:41

Cim sa umyvas?

11.12.2010, 21:43
trávou Porko
none
56

44. 11.12.2010, 21:41

Cim sa umyvas?

11.12.2010, 21:55
však to Poro, keby ste vedeli čím sa umývate ..
none
49

42. 11.12.2010, 21:39

Kontesa..toto si nemala napísať ..teraz si jedlo s hnedou omáčkou v reštike dávať nebudem..tie kosti ..mám k nim akýsi s prepáčením "odpor"..kedysi dávno sme šli do Pukanca, kde bola výroba mydiel...a keď som videla ti kopy smradľavých kostí..ostalo mi zle a je mi dodnes zle..,,, pritom je dokázané, že hovädzie kosti..vývar z nich je škodlivý..spôsobuje koksatrózu.

11.12.2010, 21:45
staré receptúry pokiaľ viem,sú aj podctivé,oproti umelým dochucovadlám....vyžadujú si ich super kulinári,zisti si :-)
none
55

49. 11.12.2010, 21:45

staré receptúry pokiaľ viem,sú aj podctivé,oproti umelým dochucovadlám....vyžadujú si ich super kulinári,zisti si :-)

11.12.2010, 21:54
nie v zlom Kontesa som to písala,...len pri tej predstave...)
none
61

55. 11.12.2010, 21:54

nie v zlom Kontesa som to písala,...len pri tej predstave...)

11.12.2010, 22:02
tak som to aj pochopila ,fajnšmekri vedia rozoznať rozvinutú chuť pracne pripraveného výpeku....aj kuchári,ktorí použivajú jednoduché dochucovadla ( korenie,bylinky,zeleninu ) majú prácu zaistenú,tie magľajzy znesú iba už závisláci :-)...taká rybia omáčka ( drahá záležitosť ) musí hniť 7 rokov v bočke kopec rýb,aby sa potom vyredukovala v exklusive pochutinu
none
110

35. 11.12.2010, 21:22

ahojte :-),Leuš nemôžeš mať tak hnedú omáčku ako v reštike,lebo.......mám sdvoch súrodencov s hotelovým vzdelaním,viem,že sa dlhé hodiny pečú kosti teľ.,bravčové,hovädzie so zeleninou.Výpek sa vyredukuje na hustú omáčku,ktorú mrazia do kociek a potom podľa množstva jedla pridávajú do výpekov konkrétnych porcií mäska.

12.12.2010, 17:05
Kontesa ahoj, jáj tak preto sa to v domácich podmienkách nedá dosiahnúť, takže taký fígeľ oni používajú.
none
2
11.12.2010, 20:22
Vsak nejde o farbu ale o chut.
none
3

2. 11.12.2010, 20:22

Vsak nejde o farbu ale o chut.

11.12.2010, 20:25
Poroslav áno, prvoradá je chuť, ale aj vzhľad je dôležitý a už nehovorím o servírovaní na tanier, to tretie nemusím, ale tie prvé dve veci, by som chcela vedieť dobre.
none
4
11.12.2010, 20:29
Pán Béka, to všetky používate vegetu a sójové omáčky s glutamánom sódnym?
none
6
11.12.2010, 20:37
:-D ved na tmavu omacku oprazis zaprasku do zlatova a na svetlu do nooo ostane svetla
none
10

6. dorota 11.12.2010, 20:37

:-D ved na tmavu omacku oprazis zaprasku do zlatova a na svetlu do nooo ostane svetla

11.12.2010, 20:42
Dorota ja nerobím klasickú záprašku, len lejem rozorobenú vo vode či v mlieku či v smotane do jedla, ktoré už mám dokončené, zahustím, povarím a vypnem. Skúsim a hneď som niečo aj našla - odkaz
none
8
11.12.2010, 20:39
alebo aj curok neches skaramelizovat...alebo pouzi vino cervene..ved je vela sposobov, ja pouzivam aj tmavu instatnu nooo ked s ami nechce serkat dlho s varenim :D
none
13

8. dorota 11.12.2010, 20:39

alebo aj curok neches skaramelizovat...alebo pouzi vino cervene..ved je vela sposobov, ja pouzivam aj tmavu instatnu nooo ked s ami nechce serkat dlho s varenim :D

11.12.2010, 20:46
Skaramelizovaný cukor, no nemusí byť to zlé. A čo používaš tmavú instantnú?
none
21

8. dorota 11.12.2010, 20:39

alebo aj curok neches skaramelizovat...alebo pouzi vino cervene..ved je vela sposobov, ja pouzivam aj tmavu instatnu nooo ked s ami nechce serkat dlho s varenim :D

11.12.2010, 20:57
Ale skaramelizovaný cukor sa dáva na zjemnenie chuti omáčky, neie pre farbu. Je vhodné do tmavých omáčok a omáčok k pečenému mäsu. Víno sa hodí do omáčok, červené do tmavých a biele do svetlých. Výborne zvýrazní chuť mäsa a výsledný efekt jemnosti mäsa a lahodnosti omáčky ešte počiarkneme šťavou z polovice citróna.
none
9
11.12.2010, 20:41
no ani nie Lea, ja totiz nevarim...mamina mi dohovarala, ze normalny clovek aspon raz za dva tyzdne zje nieco varene...
ale omacky...k masu.. zalezi aku..ja som mala rada ciene korenie a sladku papriku...no a najemno nakrajanu cibulu...taaakze..veeela cibule, sladka papika,c. korenie...potom na kocky nakraj. maso a ak je to uvarene, tak som to zahustila s hladkou mukou, kt. si rozmiesas vo vode...pripomina to madar. gulas..🙂))
none
11

9. 11.12.2010, 20:41

no ani nie Lea, ja totiz nevarim...mamina mi dohovarala, ze normalny clovek aspon raz za dva tyzdne zje nieco varene...
ale omacky...k masu.. zalezi aku..ja som mala rada ciene korenie a sladku papriku...no a najemno nakrajanu cibulu...taaakze..veeela cibule, sladka papika,c. korenie...potom na kocky nakraj. maso a ak je to uvarene, tak som to zahustila s hladkou mukou, kt. si rozmiesas vo vode...pripomina to madar. gulas..🙂))

11.12.2010, 20:43
no a sol...🙂)
none
12

9. 11.12.2010, 20:41

no ani nie Lea, ja totiz nevarim...mamina mi dohovarala, ze normalny clovek aspon raz za dva tyzdne zje nieco varene...
ale omacky...k masu.. zalezi aku..ja som mala rada ciene korenie a sladku papriku...no a najemno nakrajanu cibulu...taaakze..veeela cibule, sladka papika,c. korenie...potom na kocky nakraj. maso a ak je to uvarene, tak som to zahustila s hladkou mukou, kt. si rozmiesas vo vode...pripomina to madar. gulas..🙂))

11.12.2010, 20:44
Winry ani ja sa nehanbím, že som nevarila, poznám aj ženy po 50 tke, čo už sú aj babičky a nikdy poriadne a chutne nevarili a svet sa nezrútili, aspoň ostali štíhle, lebo kto nechutne varí ani veľa neje. Presne aj ja mám rada a môžem len soľ, mletú červenú papriku a tiež milujem mleté čierne korenie a cibuľu (tá je moja mňa).
none
15

12. 11.12.2010, 20:44

Winry ani ja sa nehanbím, že som nevarila, poznám aj ženy po 50 tke, čo už sú aj babičky a nikdy poriadne a chutne nevarili a svet sa nezrútili, aspoň ostali štíhle, lebo kto nechutne varí ani veľa neje. Presne aj ja mám rada a môžem len soľ, mletú červenú papriku a tiež milujem mleté čierne korenie a cibuľu (tá je moja mňa).

11.12.2010, 20:47
Ako sa vravi: Nie je umenie navarit, umenie je to potom zjest!
none
16

12. 11.12.2010, 20:44

Winry ani ja sa nehanbím, že som nevarila, poznám aj ženy po 50 tke, čo už sú aj babičky a nikdy poriadne a chutne nevarili a svet sa nezrútili, aspoň ostali štíhle, lebo kto nechutne varí ani veľa neje. Presne aj ja mám rada a môžem len soľ, mletú červenú papriku a tiež milujem mleté čierne korenie a cibuľu (tá je moja mňa).

11.12.2010, 20:49
lea varila som 12 rokov, ale neustale to bolo ofrflane...a aj tak som vo vareni nenasla zmysel...len co ma to obera o cas..🙂))
..obcas uvarim, ak treba pre niekoho...ale nech to uz nikto po mne casto neziada...asi by ma to uz zabilo
none
19

16. 11.12.2010, 20:49

lea varila som 12 rokov, ale neustale to bolo ofrflane...a aj tak som vo vareni nenasla zmysel...len co ma to obera o cas..🙂))
..obcas uvarim, ak treba pre niekoho...ale nech to uz nikto po mne casto neziada...asi by ma to uz zabilo

11.12.2010, 20:51
Winry no vidíš, že si varila, tak nebuď skromná. A tých nevďačníkov, zrejme manžel si nevšímaj, mal urobiť on, keď je taký veľký frajer. Neznášam, keď niekto furt doháňa jedlu - raz je mastné, raz je postné, raz je kyslé, raz neviem čo. Čisto na nervy.
none
14
11.12.2010, 20:47
ja improvizujem. nemam nejaky recept na tmavu omacku ktr tocim dokola, ...kludne aj skrob pouzijem
none
17

14. dorota 11.12.2010, 20:47

ja improvizujem. nemam nejaky recept na tmavu omacku ktr tocim dokola, ...kludne aj skrob pouzijem

11.12.2010, 20:50
Dorota ako dlho už varíš, teda tak ozajstne, nepočíta sa uvarenie čaju v 9 rokoch?
none
18
11.12.2010, 20:51
cp ja viem. to naozaj nesledujem. nejako prirodzene sa to vyvnulo
none
20
11.12.2010, 20:54
Dobrú noc všetkým. Toho roku som varila len polievky a druhé jedlá a na druhý rok začnem aj piecť jednoduché zákusky a koláče, tak vás budem otravovať s trápnymi a naivnými otázkami.
👍: Nadja
none
22

20. 11.12.2010, 20:54

Dobrú noc všetkým. Toho roku som varila len polievky a druhé jedlá a na druhý rok začnem aj piecť jednoduché zákusky a koláče, tak vás budem otravovať s trápnymi a naivnými otázkami.

11.12.2010, 20:57
noo.. kolace najma slane ti upeciem Lea, to musim aspon raz do tyzdna,ale no nesprav, ked sa tak tesia..🙂))
none
25

20. 11.12.2010, 20:54

Dobrú noc všetkým. Toho roku som varila len polievky a druhé jedlá a na druhý rok začnem aj piecť jednoduché zákusky a koláče, tak vás budem otravovať s trápnymi a naivnými otázkami.

11.12.2010, 21:08
Ty si robis srandu! Vsak varit nie je vobec tazke, ja som este ako dieta piekol zakusky...
none
26

25. 11.12.2010, 21:08

Ty si robis srandu! Vsak varit nie je vobec tazke, ja som este ako dieta piekol zakusky...

11.12.2010, 21:11
Porko, ty nám napíš, čo sa ti zdá zložité, lebo inak tu budeme výčet čítať až do rána
none
31

26. Nadja 11.12.2010, 21:11

Porko, ty nám napíš, čo sa ti zdá zložité, lebo inak tu budeme výčet čítať až do rána

11.12.2010, 21:19
Pre mna!? Asi nic!
none
33

31. 11.12.2010, 21:19

Pre mna!? Asi nic!

11.12.2010, 21:21
ASI???
A vieš pochopiť aj ženy?
none
40

33. Nadja 11.12.2010, 21:21

ASI???
A vieš pochopiť aj ženy?

11.12.2010, 21:32
To je proti prirodnym zakonom, aby muz dokazal pochopit tzv. zensku logiku! To co je proti prirodnym zakonom som neratal!
none
45

40. 11.12.2010, 21:32

To je proti prirodnym zakonom, aby muz dokazal pochopit tzv. zensku logiku! To co je proti prirodnym zakonom som neratal!

11.12.2010, 21:42
Našťastie v súlade s prírodnými zákonmi, nech sme nechápavé ako chceme v iných oblastiach, vás mužov pochopiť vieme vždy
none
50

45. Nadja 11.12.2010, 21:42

Našťastie v súlade s prírodnými zákonmi, nech sme nechápavé ako chceme v iných oblastiach, vás mužov pochopiť vieme vždy

11.12.2010, 21:45
Tak niektore veci sice nevieme pochopit preco sa deju, ale vieme ze sa deju napriklad:
- zena dosiahne nejintenzivnejsi orgazmus ked vojde do butiku,
- zenu najviac rozplace od dojatia pozeranie telenovely,
- zena nikdy si nema co obliect, aj ked ma 50 parov topanok, 10 kabatov, 15 kostymov, 30 siat, 20 nohavic, 15 sukni a 50 bluzok.
none
51

50. 11.12.2010, 21:45

Tak niektore veci sice nevieme pochopit preco sa deju, ale vieme ze sa deju napriklad:
- zena dosiahne nejintenzivnejsi orgazmus ked vojde do butiku,
- zenu najviac rozplace od dojatia pozeranie telenovely,
- zena nikdy si nema co obliect, aj ked ma 50 parov topanok, 10 kabatov, 15 kostymov, 30 siat, 20 nohavic, 15 sukni a 50 bluzok.

11.12.2010, 21:47
potom nie som žena,pomóóc 🙂)
👍: Nadja
none
52

50. 11.12.2010, 21:45

Tak niektore veci sice nevieme pochopit preco sa deju, ale vieme ze sa deju napriklad:
- zena dosiahne nejintenzivnejsi orgazmus ked vojde do butiku,
- zenu najviac rozplace od dojatia pozeranie telenovely,
- zena nikdy si nema co obliect, aj ked ma 50 parov topanok, 10 kabatov, 15 kostymov, 30 siat, 20 nohavic, 15 sukni a 50 bluzok.

11.12.2010, 21:48
Na rozdiel od mužov, ktorým stačí k spokojenosti futbalový zápas, dobré jedlo a vychladená plzeň...
none
64

52. Nadja 11.12.2010, 21:48

Na rozdiel od mužov, ktorým stačí k spokojenosti futbalový zápas, dobré jedlo a vychladená plzeň...

11.12.2010, 22:10
Ja som potom tretie pohlavie! Nesplnam ani mnou stanovene kriteria zenskosti ani tebou stanovene kriteria muznosti!
none
29

25. 11.12.2010, 21:08

Ty si robis srandu! Vsak varit nie je vobec tazke, ja som este ako dieta piekol zakusky...

11.12.2010, 21:16
hahah..také že natrieť piškótu a zlepiť ..by vedel každý školkár ..tak sa chváľ..sem s tým ..som zvedavá na tvoje recepty..
none
30

29. 11.12.2010, 21:16

hahah..také že natrieť piškótu a zlepiť ..by vedel každý školkár ..tak sa chváľ..sem s tým ..som zvedavá na tvoje recepty..

11.12.2010, 21:19
Chudera Piskotka... Ty mas volake morbidne chute!
none
36

25. 11.12.2010, 21:08

Ty si robis srandu! Vsak varit nie je vobec tazke, ja som este ako dieta piekol zakusky...

11.12.2010, 21:23
aj tak ide len o vztah...bud si spolu rozumiete alebo nie..🙂)))
none
38

20. 11.12.2010, 20:54

Dobrú noc všetkým. Toho roku som varila len polievky a druhé jedlá a na druhý rok začnem aj piecť jednoduché zákusky a koláče, tak vás budem otravovať s trápnymi a naivnými otázkami.

11.12.2010, 21:26
varenie ,pečenie ma baví :-) rada poradím
none
111

38. 11.12.2010, 21:26

varenie ,pečenie ma baví :-) rada poradím

12.12.2010, 17:08
Kontesa viem, už si to spomínala, tak spolieham na teba a teším sa.
none
24
11.12.2010, 21:07
Mám dojem, že tu zamieňate omáčku so šťavou - výpekom z mäsa...
Omáčky nie sú hnedé.
Keď upečieš či udusíš mäso, treba ho vybrať zo šťavy, nechať odpariť vodu a až potom posypať múkou. Nechať jch zhnednúť, čím viac opražíš, tým tmavšia bude šťava. Potom sa zaleje vodou a prevarí, vloží sa mäso a prihreje, a to je všetko, jednoduchučké 🙂
none
112

24. Nadja 11.12.2010, 21:07

Mám dojem, že tu zamieňate omáčku so šťavou - výpekom z mäsa...
Omáčky nie sú hnedé.
Keď upečieš či udusíš mäso, treba ho vybrať zo šťavy, nechať odpariť vodu a až potom posypať múkou. Nechať jch zhnednúť, čím viac opražíš, tým tmavšia bude šťava. Potom sa zaleje vodou a prevarí, vloží sa mäso a prihreje, a to je všetko, jednoduchučké 🙂

12.12.2010, 17:12
Nadja ty, keď niečo opisuješ a vyjadruješ to vyznieva tak ľahko. Pre teba sú asi praktické činností jednoduché si myslím. A inak vzhľadom na tvoje schopností by si mohla pôsobiť buď ako učiteľa alebo poradkyňa v ľubovoľnom smere, ktorý je ti blízky alebo chceš, aby ti bol blízky. Skúsim tvoj postup.
none
131

112. 12.12.2010, 17:12

Nadja ty, keď niečo opisuješ a vyjadruješ to vyznieva tak ľahko. Pre teba sú asi praktické činností jednoduché si myslím. A inak vzhľadom na tvoje schopností by si mohla pôsobiť buď ako učiteľa alebo poradkyňa v ľubovoľnom smere, ktorý je ti blízky alebo chceš, aby ti bol blízky. Skúsim tvoj postup.

12.12.2010, 23:56
Len to vyskúšaj, Leuš, nič zložité to nie je, a ty si šikulka 🙂
none
27
11.12.2010, 21:12
mno hnedá je iba z hovädzieho mäsa , či z diviny ..
none
28

27. 11.12.2010, 21:12

mno hnedá je iba z hovädzieho mäsa , či z diviny ..

11.12.2010, 21:14
Ja mám hnedú aj z kuriatka
Sviečková omáčka je svetlá, a robí sa z hovädzieho...
none
32
11.12.2010, 21:20
Nadi ale to je iná receptúra pri sviečkovej..a potom,.. každý ako má rád si zahusťuje ..
none
34

32. 11.12.2010, 21:20

Nadi ale to je iná receptúra pri sviečkovej..a potom,.. každý ako má rád si zahusťuje ..

11.12.2010, 21:22
Onka, ale potom to nie je druhom mäsa, ale spôsobom úpravy a to je to, čo hovorím 🙂 teda píšem 🙂
none
39
11.12.2010, 21:29
aj to ..ale aj sa tu bavíme o tom, že z hovädzieho mäsa máš hnedú šťavu..z kuracieho svetlú..a ostatné už čo si ako kto doladí..
none
47

39. 11.12.2010, 21:29

aj to ..ale aj sa tu bavíme o tom, že z hovädzieho mäsa máš hnedú šťavu..z kuracieho svetlú..a ostatné už čo si ako kto doladí..

11.12.2010, 21:44
Takže treba dolaďovať, alebo je omáčka z hovädzieho mäsa hnedá?
none
41
11.12.2010, 21:35
hubky maš poniektore, alebo existuje aj potravinove farbivo, ktore može byt aj ružove
none
43

41. 11.12.2010, 21:35

hubky maš poniektore, alebo existuje aj potravinove farbivo, ktore može byt aj ružove

11.12.2010, 21:40
Hubky? Myslis spongie? Tak to som neskusal varit. Zato huby to bych si dal.
none
53

43. 11.12.2010, 21:40

Hubky? Myslis spongie? Tak to som neskusal varit. Zato huby to bych si dal.

11.12.2010, 21:48
ja taketo veci nejem, nepouživam , už preto že su tam nieake bakterie takže nedokažem odporučat
none
48

41. 11.12.2010, 21:35

hubky maš poniektore, alebo existuje aj potravinove farbivo, ktore može byt aj ružove

11.12.2010, 21:44
odkaz

Teda to by som do omáčky radšej nedávala
none
54
11.12.2010, 21:51
tebe Nadja sa nestalo že si pridala nieake to pismeno ? alebo vam ide len o to, že vas to nepadlo ?
none
57

54. 11.12.2010, 21:51

tebe Nadja sa nestalo že si pridala nieake to pismeno ? alebo vam ide len o to, že vas to nepadlo ?

11.12.2010, 21:56
Stáva sa mi všeličo, napr. namiesto "ale" napíšem "slr"... a pod, lenže potom sa zasmejem s druhými, keď si ma preto doberajú
none
58

57. Nadja 11.12.2010, 21:56

Stáva sa mi všeličo, napr. namiesto "ale" napíšem "slr"... a pod, lenže potom sa zasmejem s druhými, keď si ma preto doberajú

11.12.2010, 21:58
57/ neverim
👍: Nadja
none
59

58. 11.12.2010, 21:58

57/ neverim

11.12.2010, 22:01
Ťažko sa verí, že niekto niečo vie robiť, keď to sami nedokážeme 🙂))
none
60

58. 11.12.2010, 21:58

57/ neverim

11.12.2010, 22:02
tak to som rad Nadja že neveriš, bral som to z humorom ako si mi povedala a posledne slovo musiš mat vždy, že ?
none
62

60. 11.12.2010, 22:02

tak to som rad Nadja že neveriš, bral som to z humorom ako si mi povedala a posledne slovo musiš mat vždy, že ?

11.12.2010, 22:06
No jo... takmer vždy
Ok, potom v pohode, mal si dať smajlíka 🙂))
none
63

62. Nadja 11.12.2010, 22:06

No jo... takmer vždy
Ok, potom v pohode, mal si dať smajlíka 🙂))

11.12.2010, 22:10
prečo smajlika, niekedy musim spravit aj vinimku, podom by to mohlo vypadat že ide o vopruz
none
65

63. 11.12.2010, 22:10

prečo smajlika, niekedy musim spravit aj vinimku, podom by to mohlo vypadat že ide o vopruz

11.12.2010, 22:17
A o čo ide, ak smajlíka nedáš?
none
66

65. Nadja 11.12.2010, 22:17

A o čo ide, ak smajlíka nedáš?

11.12.2010, 22:25
no predsa nevybuchne df
none
67

66. 11.12.2010, 22:25

no predsa nevybuchne df

11.12.2010, 22:29
Nejaký si mi povedomý, ale možno je to podobnosť čisto náhodná 🙂
none
68

67. Nadja 11.12.2010, 22:29

Nejaký si mi povedomý, ale možno je to podobnosť čisto náhodná 🙂

11.12.2010, 22:31
možeš kludne na rovinu, nemusiš kodovat o mne len v zlom
none
69

68. 11.12.2010, 22:31

možeš kludne na rovinu, nemusiš kodovat o mne len v zlom

11.12.2010, 22:34
Nemusím, ani o tebe v zlom nepíšem ... 🙂
Ale to dobre vieš...
none
70

69. Nadja 11.12.2010, 22:34

Nemusím, ani o tebe v zlom nepíšem ... 🙂
Ale to dobre vieš...

11.12.2010, 22:41
len aby, budem ta sledovat
none
71
11.12.2010, 23:42
bud zaklad besamel (oprazene maslo, hlmuka, mlieko, sol, horcica) alebo vypek s vinom, CMK, worchester, ci horcica.
ak napr hrib omajda, tak smot na varenie, plus pol lyzica hlmuky do vyvarenych sus hribov, alebo cerstvych oprazenych na ciblulke...
ale vino alebo cierne pivo najsamfasa. len ide ste aj o zaklad panvice. na teflone neoprazis do zlatista. musis mat nerez.
none
114

71. 11.12.2010, 23:42

bud zaklad besamel (oprazene maslo, hlmuka, mlieko, sol, horcica) alebo vypek s vinom, CMK, worchester, ci horcica.
ak napr hrib omajda, tak smot na varenie, plus pol lyzica hlmuky do vyvarenych sus hribov, alebo cerstvych oprazenych na ciblulke...
ale vino alebo cierne pivo najsamfasa. len ide ste aj o zaklad panvice. na teflone neoprazis do zlatista. musis mat nerez.

12.12.2010, 17:17
Lionela panvicu nemám nerezovu, ale mám hrniec (či kastról neviem aký je medzi tým rozdiel, ale nevadí) z nerezový, to som nevedela, že teflónové panvice nie sú vhodné. Bešamel hm, vyzerá to dobre, skúsim.
none
72
11.12.2010, 23:46
vegeta sa da kupit aj bez obsahu glutamanu sodneho, myslim, ze ju robi podravka a ma oznacenie "light". soj omacka je svinstvo fuj. sa da nahradit medom a koreninami.
med, censak, sol, cierne mlete korenie, olivovy olej, majoran, skorica mleta (stipka), aj pomarancova kora, whisky, konak...
urcite nezradi.
none
73

72. 11.12.2010, 23:46

vegeta sa da kupit aj bez obsahu glutamanu sodneho, myslim, ze ju robi podravka a ma oznacenie "light". soj omacka je svinstvo fuj. sa da nahradit medom a koreninami.
med, censak, sol, cierne mlete korenie, olivovy olej, majoran, skorica mleta (stipka), aj pomarancova kora, whisky, konak...
urcite nezradi.

11.12.2010, 23:48
ty musis varit tie najsamlepsie jedla. 🙂
none
75

73. 11.12.2010, 23:48

ty musis varit tie najsamlepsie jedla. 🙂

11.12.2010, 23:52
73/ presne, ma neskutočne chutove pohariky
none
78

75. 11.12.2010, 23:52

73/ presne, ma neskutočne chutove pohariky

11.12.2010, 23:55
musim suhlasit. Ona je skutocny gurman. Stretnut tak vynimocnu zenu s tak vytrizvenym citom pre chut je cosi uzasne. Kazdy pokrm, ktory pred teba polozi je ako basen. Chut sa pekne a postupne rozlozi na jazyku, jedna chut stredia druhu a to jedno nie je len obycajnym jedlom, ale doslova umeleckym zazitkom, ktory zacina na jayzku a konci v zaludku.
none
80

78. 11.12.2010, 23:55

musim suhlasit. Ona je skutocny gurman. Stretnut tak vynimocnu zenu s tak vytrizvenym citom pre chut je cosi uzasne. Kazdy pokrm, ktory pred teba polozi je ako basen. Chut sa pekne a postupne rozlozi na jazyku, jedna chut stredia druhu a to jedno nie je len obycajnym jedlom, ale doslova umeleckym zazitkom, ktory zacina na jayzku a konci v zaludku.

11.12.2010, 23:57
78: pekne sa to cita, ale musim ti oponovat.
nekonci v zaludku 🙂)
:*
none
82

80. 11.12.2010, 23:57

78: pekne sa to cita, ale musim ti oponovat.
nekonci v zaludku 🙂)
:*

11.12.2010, 23:59
nieco ti poviem dievca krasne. Ono konci v zaludku a potom sa este potrebne ziviny, vitaminy a energia ziskavaju v crevach...ale naco kazit ten krasny zazitok detailami nie? 🙂))
none
89

82. 11.12.2010, 23:59

nieco ti poviem dievca krasne. Ono konci v zaludku a potom sa este potrebne ziviny, vitaminy a energia ziskavaju v crevach...ale naco kazit ten krasny zazitok detailami nie? 🙂))

12.12.2010, 00:06
82. jo najlepsie je vytriast kalorie na zdravom tele hehehehe
none
92

89. 12.12.2010, 00:06

82. jo najlepsie je vytriast kalorie na zdravom tele hehehehe

12.12.2010, 00:10
89. no to hej, v zdravom tele, zdravy duch a moze byt aj svaty :D. Ale treba najprv potravit...nic by sa nemalo robit s plnym bruchom 🙂))))))))))))))))))))))))
none
77

73. 11.12.2010, 23:48

ty musis varit tie najsamlepsie jedla. 🙂

11.12.2010, 23:54
bavi ma to. to je cele.
none
79

77. 11.12.2010, 23:54

bavi ma to. to je cele.

11.12.2010, 23:57
nie je nic lespie ako ked niekto neico robi, co ho bavi. :-))
varit s laskou znamena, ze jedlo ma tu extra ingredienciu, ktora jej doda chut.
Mna tiez bavi varit, hlavne ked mam pre koho..pre seba sa mi velmi nechce.
none
83

79. 11.12.2010, 23:57

nie je nic lespie ako ked niekto neico robi, co ho bavi. :-))
varit s laskou znamena, ze jedlo ma tu extra ingredienciu, ktora jej doda chut.
Mna tiez bavi varit, hlavne ked mam pre koho..pre seba sa mi velmi nechce.

12.12.2010, 00:00
ja si tiez sama nevarim. staci mi surova zelenina pokvapkana citronom.
neznasam preto vianoce. naordinovany kapor mastny jak svina s kostami, a odporny majonezovy tazky salat s kapustnicou tazkou oklobasovanou fuj. ****a najradsej by som sla do brazilie.
none
87

83. 12.12.2010, 00:00

ja si tiez sama nevarim. staci mi surova zelenina pokvapkana citronom.
neznasam preto vianoce. naordinovany kapor mastny jak svina s kostami, a odporny majonezovy tazky salat s kapustnicou tazkou oklobasovanou fuj. ****a najradsej by som sla do brazilie.

12.12.2010, 00:04
akoze nie? a tie morcacie prsia minule boli co? 🙂)))))))))))))))
ale no tak...tak pod so mnou...nemame kapra. nikto by to nejedo, nechce sa nam paprat s kostami. Majonezovy salat tiez nikto nas neje 🙂))))) A kapustnica? Mno..ani to nemame 🙂)))
none
93

87. 12.12.2010, 00:04

akoze nie? a tie morcacie prsia minule boli co? 🙂)))))))))))))))
ale no tak...tak pod so mnou...nemame kapra. nikto by to nejedo, nechce sa nam paprat s kostami. Majonezovy salat tiez nikto nas neje 🙂))))) A kapustnica? Mno..ani to nemame 🙂)))

12.12.2010, 00:10
87: jasne, drbme na tradicie. co tak losos na prirodno poliaty zazvorovou omackou, k tomu gavi di gavi italiano ....
none
94

93. 12.12.2010, 00:10

87: jasne, drbme na tradicie. co tak losos na prirodno poliaty zazvorovou omackou, k tomu gavi di gavi italiano ....

12.12.2010, 00:12
93. no to znie zaujimavo 🙂))). Vianoce su o nicom inom ako o darcekoch a zradle 🙂)))))))
idem si utriet sliny :D
none
74
11.12.2010, 23:51
teflon alebo alobal uvolnuje fluor, vyhodit !
none
116

74. 11.12.2010, 23:51

teflon alebo alobal uvolnuje fluor, vyhodit !

12.12.2010, 17:21
Blueevil, keď je alobal a teflón taký škodlivý ako to, že nie je stiahnutý z obchodov a zakázaný Obchodnou inšpekciou alebo inou zodpovedajúcou inštitúciou?
none
132

116. 12.12.2010, 17:21

Blueevil, keď je alobal a teflón taký škodlivý ako to, že nie je stiahnutý z obchodov a zakázaný Obchodnou inšpekciou alebo inou zodpovedajúcou inštitúciou?

13.12.2010, 10:31
116/ teflon a alobal pri vysokej teplote uvolnuje iony Flouru ktore ti sposobia napriklad alzhaimera, takisto aj mikrovlnka a rychlovarna kanvica su nebezpečne, vdaka nim odumieraju predčasne chromozomy, sposobuju aj rakovinu.to vieš business je business, komu na nás vlastne zaleži ? lekarovi je to uplne jedno, 85 % lekarov sem na SK su šarlatani, ktori nás maju na haku
none
76
11.12.2010, 23:53
blue, mas uplny recht. teflon je svinstvo, v usa ho uz ani nekupis. alobal je zaklad pre alzheimera fuj aj folia. vlastne aj gril skrz spalene tuky a karcinogenny. kua co zrat surove maso??? 🙂
none
81

76. 11.12.2010, 23:53

blue, mas uplny recht. teflon je svinstvo, v usa ho uz ani nekupis. alobal je zaklad pre alzheimera fuj aj folia. vlastne aj gril skrz spalene tuky a karcinogenny. kua co zrat surove maso??? 🙂

11.12.2010, 23:59
zasa nemožem pridat suhlas, vyznaš sa !surova pečen so solou sa bežne papa na chudokrvnost, krvna skupina 0 možu prijimat všetko A-ri nerozkladaju tvrdu bielkovinu ako hovadzie, bravčove B zasa rozkladaju pomalšie hydinu, každa potravina ma aj termo vlastnosti, ale na čo ti to hovorim, určite to vieš ! asi len ta para mi prichadza na um
none
84

76. 11.12.2010, 23:53

blue, mas uplny recht. teflon je svinstvo, v usa ho uz ani nekupis. alobal je zaklad pre alzheimera fuj aj folia. vlastne aj gril skrz spalene tuky a karcinogenny. kua co zrat surove maso??? 🙂

12.12.2010, 00:02
dievca zlate, ale keby si to mala takto vsetko brat, tak by si nesmela ani dychat.
mozes sa zdravo stravovat, mozes sportovat, nepit, nefajcit a tvoj zivot moze ukoncit opity idiot za volantom. Zivot sa ma zit naplno a na nieco zomriet musis. Zi naplno kazdy den, aby si nicoho nelutovala. 🙂))) A ked si telo ziada grilovane masko, tak mu ho treba dopriat.
none
86

84. 12.12.2010, 00:02

dievca zlate, ale keby si to mala takto vsetko brat, tak by si nesmela ani dychat.
mozes sa zdravo stravovat, mozes sportovat, nepit, nefajcit a tvoj zivot moze ukoncit opity idiot za volantom. Zivot sa ma zit naplno a na nieco zomriet musis. Zi naplno kazdy den, aby si nicoho nelutovala. 🙂))) A ked si telo ziada grilovane masko, tak mu ho treba dopriat.

12.12.2010, 00:04
84 ja viem, preto sa pytam, ze co jest? vo vsetkom sa da najst negativum.
none
88

86. 12.12.2010, 00:04

84 ja viem, preto sa pytam, ze co jest? vo vsetkom sa da najst negativum.

12.12.2010, 00:05
86. co jest? vsetko, ale s mierou. Moja starka mala jedno pravidlo: co si telo ziada, to treba telu dat 🙂
none
90

88. 12.12.2010, 00:05

86. co jest? vsetko, ale s mierou. Moja starka mala jedno pravidlo: co si telo ziada, to treba telu dat 🙂

12.12.2010, 00:07
ehmmm 🙂
none
85
12.12.2010, 00:03
hej para je fajn, ale psi grc.
ja mam oblubeny tatarak. ale musi ist o mladeho bycka, nie kravu. a pravu svieckovu.
maso naskrabes, nie zomelies kua ****tam. pridas nadrobno rovnomerne nakrajanu cibulu, pridas worchester, kecup, horcicu, sol, cmk, zltko, sol majoran. no a hrianky najlpesie z bevitu ocesnakovane. tomu hovorim panske huncutstvo, ktomu samoska cervene vino najlepsi syrah - animalne vino. este ake animalne vina pozname z modrych odrod? otazka na teba 🙂 daj.
none
91

85. 12.12.2010, 00:03

hej para je fajn, ale psi grc.
ja mam oblubeny tatarak. ale musi ist o mladeho bycka, nie kravu. a pravu svieckovu.
maso naskrabes, nie zomelies kua ****tam. pridas nadrobno rovnomerne nakrajanu cibulu, pridas worchester, kecup, horcicu, sol, cmk, zltko, sol majoran. no a hrianky najlpesie z bevitu ocesnakovane. tomu hovorim panske huncutstvo, ktomu samoska cervene vino najlepsi syrah - animalne vino. este ake animalne vina pozname z modrych odrod? otazka na teba 🙂 daj.

12.12.2010, 00:08
preco mi toto robis? mi sliny tecu:(. Tatarak som dlho nemal...
a vinko? mam jednu dobru flasku Cabernetu, ako stvorenu na taketo cosi 🙂)))
prakticky, mam ku kazdemu masku nejaku tu dobru falsku, od lahkeho cerveneho, ktore sa da pit na obed, az po tazke k divine 🙂))
none
98

85. 12.12.2010, 00:03

hej para je fajn, ale psi grc.
ja mam oblubeny tatarak. ale musi ist o mladeho bycka, nie kravu. a pravu svieckovu.
maso naskrabes, nie zomelies kua ****tam. pridas nadrobno rovnomerne nakrajanu cibulu, pridas worchester, kecup, horcicu, sol, cmk, zltko, sol majoran. no a hrianky najlpesie z bevitu ocesnakovane. tomu hovorim panske huncutstvo, ktomu samoska cervene vino najlepsi syrah - animalne vino. este ake animalne vina pozname z modrych odrod? otazka na teba 🙂 daj.

12.12.2010, 00:18
maso je zaklad aj ked nieaky vegan bude namietat, čo s nim ? presne, žiadne mlete !horčicu francuzku ? MARTINI asi nie, BARBERO ? je troška jemnejšie, ale to je skor aperitiv...priznam sa, animalne ešte nepoznam, ale rozhodne červene
none
99

98. 12.12.2010, 00:18

maso je zaklad aj ked nieaky vegan bude namietat, čo s nim ? presne, žiadne mlete !horčicu francuzku ? MARTINI asi nie, BARBERO ? je troška jemnejšie, ale to je skor aperitiv...priznam sa, animalne ešte nepoznam, ale rozhodne červene

12.12.2010, 00:21
blue : vina cervene delime na animalne a ovocne. animalne alebo sexualne maju mat vonu spoteneho konskeho sedla, spermii, a muzskeho potu. ovocne su jasne. animalny ma napada syrah, (australsky shiraz) a uz si neviem spomenut. asi tempranillo moze byt...
none
95
12.12.2010, 00:13
divina, to je dalsia moja srdcovka. brusnicova omacka k tomu a cabernet hm.. cabernet je fajn, ma dochut prijemnu sprevadzanu lesnym ovocim a ciernym korenim. este mam rada ciranzu spanielsku. to je velmi pekna odroda - myslim, ze ta je k divine najlepsia. ked zavries oci, citis lekvar s malin, cernic, sliviek - tabakovy zavoj, ak si ze uz uplny fajnsmeker 🙂
no a barik, aspon pol roka zrenie v sude, inak je to cele o ****e...
none
96
12.12.2010, 00:16
divina je inak fajn, len treba vediet nalozit maso. vyzaduje si cervene vino urcite aspon na den. ale co som jedla najlepsiu divinu, al to divina vobec je ale asi ano, tak to klokanie maso. je to uplne jemne maso a netreba ho pacovat, staci marinadu tesne pred tepelnou upravou. fakt odporucam. ani pstros nie je zly.

pstros??? irenko, ja te mam rad i bez penez hehehehheeheee
none
97
12.12.2010, 00:17
a aby som nezabudla, dalsi zaklad pre divinu su borievky a nove korenie. bobkovy list detto, len s mierou, je dost aromaticky.
none
100
12.12.2010, 00:21
divina nie je ani moja srdcovka. Zalezi do Cabernetu...iny kraj, iny mrav...aj Cabernet ma vela chuti, zalezi od prisad a od krajiny..dost velky rozdiel je aj v rocniku..su vynimocne rocniky ako rocnik 2000, pripadne 2002, 2004 a krajina povodu..Californske bolo vynikajuce. Mal som aj flasku zo sukromneho zberu z Chile. Ked osm to vino nalial a chcel si oproti sviecke pozriet rubinovu farbu, dokopy nic som nevidel ake bolo huste. Na jeho povrchu normalne plavali oka...ale malo vynimocnu chut. Malo ovocny nabeh, ale casom, ked si ho nechala na jazyku sa premenila ako chut sladkeho drievka a byliniek. Bolo to nieco ako Tchajkovskeho oventura 1812 na jazyku...pomaly nabeh a explodujuce finale.
Zase napriklad, take talianske vinko z okolia benatok ma taku lahodnu a decentnu chut..je v nom citit slniecko a ovocie..
a co taky Galapian?
none
101
12.12.2010, 00:27
akurat som o tom chcel napisat, pštros a klokan...neuveritelne, čitaš mi myšlinky ? čo hovoriš na korenie ako : sušena maracuja, tymian, koriander, kurkuma, zazvor ?
none
102
12.12.2010, 00:30
co sa tyka vina ide o slnko a odrodu plus technologicke spracovanie a moderne vybavenie vin zavodu.
slnko - cukor; technologia - sudy zrenie, korky stuple (****a ked vidim vino na zavit vrazdila by som!!!!!).
odroda je velmi dolezita a potom maceracia ako samotna. este treba dbat aj na hygienu, na kvasinky, na premnozenie, niekedy vinar zasulfiduje vino tak ze splna vsetky parametre ale siru citis na jazyku a je to neprijemne. vina noveho sveta (chile, argenitan, uruguaj novy zeland) su o tom, ze ide o krajiny zaostalejsie, a nie kazde pochadza z dobreho spracovania. ale uz sa polepsili zainvestovali do technologii. treba poznat vinoteky a vyrobcov. nie vzdy natrafis na dobre vino. cervene zahranicne maju objem jednotky alkoh okolo 14 - 14,5 % co je na nase pomery dost, nemame klimat. podmienky na take vina. preto ked slovenske tak len biele. cervene stoja za ...
moc mudrujem.
none
106

102. 12.12.2010, 00:30

co sa tyka vina ide o slnko a odrodu plus technologicke spracovanie a moderne vybavenie vin zavodu.
slnko - cukor; technologia - sudy zrenie, korky stuple (****a ked vidim vino na zavit vrazdila by som!!!!!).
odroda je velmi dolezita a potom maceracia ako samotna. este treba dbat aj na hygienu, na kvasinky, na premnozenie, niekedy vinar zasulfiduje vino tak ze splna vsetky parametre ale siru citis na jazyku a je to neprijemne. vina noveho sveta (chile, argenitan, uruguaj novy zeland) su ...

12.12.2010, 00:47
osobne davam radsej prednost malym vyrobcom, ktory vyrabaju vino tradicnymi metodami a robia to stari a skuseni vinari, co maju cit pre vino. Nemam rad moderne technologie pri vine. Potom sa to robi vo velkom a ta dusa vinara sa tam vytraca.
Na vino ma vplyv aj poda a samozrejme dostatok slnka. tych 14-14,5 su uz tazke vina a niekolkorocne..14,5 som mal len jedno a to malo 10 rokov, to bolo huste ako ropa...vissie popisane to bolo ono 🙂 Ten majitel mal len par tisic flias tohto vina a bol som rad, ze som sa k nemu dostal. A bol to sukromny zber a sukromna vinica. Ale ta chut bola jedinecna. Ale zozenies aj lahsie vina..Francuzke alebo Talianske maju aj okolo 11%, takze sa daju pit aj cez den. Nestupnu tak rychlo do hlavy a nie su take tazke.
Ked Shiraz /australsky/ tak z udolia Barossa 🙂)) ine neber 🙂)) mozes este francuzke, ale len z juznej strany Rhony.
none
103
12.12.2010, 00:32
tolko prazdnoty
none
115

103. dorota 12.12.2010, 00:32

tolko prazdnoty

12.12.2010, 17:20
chudatenko, male, prazdne. :((
none
104
12.12.2010, 00:33
jedno vinko čo som objavil bolo z Rumunska a nazov bol niečo ako Vampire, to bola tiež špička
none
105
12.12.2010, 00:38
tušim že ta pridavna konzervačna latka sa volá siran a to je fakt o ničom
none
107
12.12.2010, 12:02
k moku akym vino patri aj POHAR, nie tie frigidne sterilne skla bez designu, farby, gravirovania, vybrusu, ktore ti možu priniest važnu psychicku ujmu až po zavažne choroby-od čkavky po tažku neurozu.podla mna je pitie vina ritual, ale to je nielen filozoficky prehlad.červene maju najlepšie Francuzi a Spanieli
none
108

107. 12.12.2010, 12:02

k moku akym vino patri aj POHAR, nie tie frigidne sterilne skla bez designu, farby, gravirovania, vybrusu, ktore ti možu priniest važnu psychicku ujmu až po zavažne choroby-od čkavky po tažku neurozu.podla mna je pitie vina ritual, ale to je nielen filozoficky prehlad.červene maju najlepšie Francuzi a Spanieli

12.12.2010, 12:05
ešte by som dodal, že pri moku je lepšie použit črpak od baču ako ten sterilny pohar
none
113
12.12.2010, 17:16
...omáčky väčšinou nejem, až na kôprovú a chrenovú. A "sviečkovú".
none
117

113. 12.12.2010, 17:16

...omáčky väčšinou nejem, až na kôprovú a chrenovú. A "sviečkovú".

12.12.2010, 17:26
Petrena nože daj recept na dobrú kôprovú omáčku a ozaj cesnakovú nemáš rada?
none
118
12.12.2010, 17:29
v restike maju hnede omacky k masu ? a po com chutia ?
nemyslis ty nahodou na privarok ?
none
120

118. 12.12.2010, 17:29

v restike maju hnede omacky k masu ? a po com chutia ?
nemyslis ty nahodou na privarok ?

12.12.2010, 17:33
Salbea omáčku od prívarku viem rozlíšiť, neboj sa. Normálne hocijaké mäso s ryžou či so zemiakmi a furt je omáčka hnedá a chutí po mäse, pokiaľ samozrejme nejde o špecifickú omáčku napr. kôprovú omáčku a podobne.
none
122

120. 12.12.2010, 17:33

Salbea omáčku od prívarku viem rozlíšiť, neboj sa. Normálne hocijaké mäso s ryžou či so zemiakmi a furt je omáčka hnedá a chutí po mäse, pokiaľ samozrejme nejde o špecifickú omáčku napr. kôprovú omáčku a podobne.

12.12.2010, 17:41
hm tak aha,ja casto robim paradajkovu omacku k masu a ked ostane davam ju aj na dochutenie "hamburgerov" synatorovi,ale nerobim ju cistu z masa a to ako,tam sa to maso rozmixuje ?..alebo omacku zo sardiniek s citronom a so smotanou.hm ale asi som vedla,no neva
none
124

122. 12.12.2010, 17:41

hm tak aha,ja casto robim paradajkovu omacku k masu a ked ostane davam ju aj na dochutenie "hamburgerov" synatorovi,ale nerobim ju cistu z masa a to ako,tam sa to maso rozmixuje ?..alebo omacku zo sardiniek s citronom a so smotanou.hm ale asi som vedla,no neva

12.12.2010, 17:47
Salbea predbehla si ma, chcela som sa opýtať na paradajkovú omáčku. Ako robíš paradajkovú omáčku a používaš domáci pretlak či kupuješ ten maličký v tých mini konzervách?
none
127

124. 12.12.2010, 17:47

Salbea predbehla si ma, chcela som sa opýtať na paradajkovú omáčku. Ako robíš paradajkovú omáčku a používaš domáci pretlak či kupuješ ten maličký v tých mini konzervách?

12.12.2010, 17:55
ja mam rozmixovane paradajky v mrazaku zo zahrady na hustu stavu,z tej robim potom omacky klasickym sposobom a velmi rychlo,aby tam ostali vitaminy,pridavam iba korenie,bobkovy list,jeden strucik cesnaku,jednu cibulku,po uvareni bobkovy list,korenie aj cibulu vyberiem okrem cesnaku ,zahustim mukou a vies,mne sa sakra vzdy vytvoria hrcky,ale vzdy,takze potom mixujem do hladka,nakoniec pridam cukor..
none
119
12.12.2010, 17:30
..iba ak pomazánku, hrianky, šaláty...No, zamiešam bešamel (múka hld. s oliv. olejom, alebo iným, alebo maslom) zohrejem, zalejem vodou povarím, pridám kôpor alebo chren, soľ, smotanu, alebo plnt. mlieko a je.
none
121
12.12.2010, 17:40
Lei, omáčky robím len klasické - kôprovú najčastejšie 🙂

Minútky robím málo, väčšinou tradičnú Sk kuchyňu - to znamená to, čo sa dá na ďalší deň ešte prihriať 🙂)

Ale keď tak, opečiem mäsom na panvici a do výpeku dávam cibuľku, alebo šampiňony, alebo zalejkem smotanou na varenie a rozpustím am nivu .. keď to preženiem s vývarom a nechce sa mi čakať, kým sa zredukuje, tak zahusťujem ešte solamylom..

Niečo podobné urobím na Vianoce .. filety z lososa a vo výpeku vymyslím nejakú zálievku ..asi tú nivovú, alebo mám v mrazáku hríby, tak hodím na výpek tie ...

nejako veľmi neexperimentujem 🙂
none
126

121. 12.12.2010, 17:40

Lei, omáčky robím len klasické - kôprovú najčastejšie 🙂

Minútky robím málo, väčšinou tradičnú Sk kuchyňu - to znamená to, čo sa dá na ďalší deň ešte prihriať 🙂)

Ale keď tak, opečiem mäsom na panvici a do výpeku dávam cibuľku, alebo šampiňony, alebo zalejkem smotanou na varenie a rozpustím am nivu .. keď to preženiem s vývarom a nechce sa mi čakať, kým sa zredukuje, tak zahusťujem ešte solamylom..

Niečo podobné urobím na Vianoce .. filety z lososa a vo výpeku vymyslím...

12.12.2010, 17:50
Anastázia s nivou som nerobila, dobrá inšpirácia. Tiež si myslím, že keď variť tak ekonomicky, to znamená na dva dni. Prečo nepoužívaš hladkú múku?
none
128

126. 12.12.2010, 17:50

Anastázia s nivou som nerobila, dobrá inšpirácia. Tiež si myslím, že keď variť tak ekonomicky, to znamená na dva dni. Prečo nepoužívaš hladkú múku?

12.12.2010, 18:05
zátrepku z hladkej múky robím napríklad do paprikáša - tam to pasuje
chutí mi to tak a ostatným tiež
Ale keď je omáčky menej, tak solamyl stačí, zdá sa mi, že múka by to príliš prerážala

Varím dosť tradične a nemám moc chuť experimentovať aj keď si niečo vyhľadávam na nete, tak idem do TV archívov z takých relácií ako Kluci v akci, alebo čo varí Kamila Magálová .. tamtie kadejaké Vaříme s Italem alebo Jamie Olivier ani nemám chuť skúšať 🙂)
Myslím si, že kuchyňa je spojená s určitou tradíciou a napríklad zatiaľ čo si viem v talianskej reštaurácii pochutnať na nejakom ich jedle, keď to urobím ja doma, pripadá mi to ako keby mali v mori plávať pstruhy.. Jedlo si spájam s prostredím, doma robím také domáce .. no a Uncle Bensa :D .. ale to tak raz za polroka ..mávam v zálohe

A k tomu glutamanu 🙂)))))) prosím Ťa ... keď neochorieš z neho, tak určite ochorieš z niečoho iného ..keď to neješ na kilá, povolené je úplne všetko 🙂)) na to úplne kašlem .. väčšinou varím z čerstvých surovín .. balíček vegety miniem tak za rok asi 🙂))
none
129

128. 12.12.2010, 18:05

zátrepku z hladkej múky robím napríklad do paprikáša - tam to pasuje
chutí mi to tak a ostatným tiež
Ale keď je omáčky menej, tak solamyl stačí, zdá sa mi, že múka by to príliš prerážala

Varím dosť tradične a nemám moc chuť experimentovať aj keď si niečo vyhľadávam na nete, tak idem do TV archívov z takých relácií ako Kluci v akci, alebo čo varí Kamila Magálová .. tamtie kadejaké Vaříme s Italem alebo Jamie Olivier ani nemám chuť skúšať 🙂)
Myslím si, že kuchyňa je spojen...

12.12.2010, 18:08
Glutamán sódny nejem nie preto, že je to nezdravé a chemické, ale preto, že mám na to dosť silnú alergiu, ja v jedle nevyberám a tiež nie som za ortodoxne zdravú výživu a štýl - to by ma asi zabilo.
none
130

129. 12.12.2010, 18:08

Glutamán sódny nejem nie preto, že je to nezdravé a chemické, ale preto, že mám na to dosť silnú alergiu, ja v jedle nevyberám a tiež nie som za ortodoxne zdravú výživu a štýl - to by ma asi zabilo.

12.12.2010, 18:11
detto 🙂)

alergie vedia dobre znepríjemniť život, to si naozaj musíš dávať pozor

NO my máme pech, že v rodine žiadne nemáme ...
none
123
12.12.2010, 17:45
Ale Uncle Bens - secuan to isti
none
125

123. 12.12.2010, 17:45

Ale Uncle Bens - secuan to isti

12.12.2010, 17:48
Anastázia ten Strýko Bens je fajne drahý a je ho málo. A určite obsahuje glutamán sódny.
none

najnovšie príspevky :

prevádzkuje diskusneforum.sk kontaktuj správcu diskusného fóra vytvoril dzI/O 2023 - 2024 veľkosť : 392 329 B vygenerované za : 0.183 s unikátne zobrazenia tém : 36 174 unikátne zobrazenia blogov : 538 táto stránka musí používať koláčiky, aby mohla fungovať...

možnosti

hlavná stránka nastavenia blogy todo

online účastníci :

hľadanie :

blog dňa :

odkaz 1. Vytvor si rozpočet 2. Pokús sa míňať len do výšky svojho príjmu 3. Zabaľ si svoj obed (nekupuj v reštaurácii) 4. Nejedz toľko 5. Šetri na elektrine 6. Prestaň fajčiť 7. Choď pešo, bic...

citát dňa :

Usiluj sa, aby si mal to, čo miluješ, inak budeš nútený milovať to, čo máš.