Hoď ma hore
prihlásenie:
Registrácia  |  Zabudnuté heslo
tu sa nachádzate: hlavná stránka  rôzne  téma
kategórie:  

Ako varíte omáčky k mäsu?

131
reakcií
30028
prečítaní
Tému 11. decembra 2010, 20:16 založil postoy-lea.

podobné témy:



1.
označiť príspevok

postoy-lea
   11. 12. 2010, 20:16 avatar
Skúšam všelijaké omáčky k mäsu, ale moje nie sú také hnedé ako v reštaurácií. Ja síce tam nemôžem natrepať vegetu, lebo obsahuje glutamán sódny, na ktorý som alergická ani rôzne sójové hnedé omáčky, ktoré tiež obsahuju túto látku a mnohé ďalšie chemické látky. Ako dosiahnúť hnedú omáčku napr., keď si popražím na prírodno biele kuracie mäso na panvici? Ja to robím tak, že čo mám po ruke, tak zoberiem napr. konzervu zavaraného hrachu, povarím, dám tam výpek z toho mäsa, hodím tam kocku zeleninového bujónu bez glutamánu sodného, povarím a nakoniec zahustím s hladkou múkou, ktorú som rozrobila vo vode a lejem cez sitko do omáčky. Vy to rozrabáte niekedy aj s mliekom či sladkou smotanou?


5.
označiť príspevok

farmakum žena
   11. 12. 2010, 20:33 avatar
Lea,
Najdôležitejšie na príprave omáčky je mäso. Ak dusíš kuracinu, nemôžeš očakávať, že tvoja omáčka bude hnedá. Z bieleho mäsa svetlá omáčka, z tmavšieho tmavá. Ak chceš chutnú tmavú omáčku, tajomstvo tkvie v mladučkej hovädzine a kope, kope cibule. Vtedy budeš mať omáčku tmavú aj bez pridania glutamanu a čojaviem čoho všetkého.
Súhlasí postoy-lea, Ónya


7.
označiť príspevok

postoy-lea
   11. 12. 2010, 20:37 avatar
Farmakum, ja som kuracinu pražila na prírodno na oleji v panvici. No to máš pravdu, s tým bielým a červeným mäsom a od toho sa odvíja aj farba omáčky. Vyzerám síce ako Neználek, ale ja som vo varení začiatočník. Cibuľa je super nápad a mám ju veľmi rada. Ďakujem za radu.


23.
označiť príspevok

Ónya žena
   11. 12. 2010, 20:59 avatar
lea..ja to robím tak klasicky , že na panvici s olejom opražím cibuľku, vložím mäso, prudko osmažím, miešam aby sa nepripieklo, keď je osmažené, posypem ešte červenou paprikou, premiešam, mäso chytí peknú farbu a pustí si šťavu ..a ak treba ešte aj podlejem trochu vodou a dusím,,voda sa vyparuje a tým vzniká výpek..či omáčka ..ako píše farmakum..čím viac cibule, tým je omáčka hustejšia.., aj do gulášov sa dáva veľa cibule pomer 1: 1 s mäsom..)
Potom asi myslíš zásmažku. na dusené mäso,. do si zvlášť do menšieho hrnca dáš trochu oleja zohriať, prihodíš asi lyžicu hladkej múky - ja dávam Solamyl .ale toho ide menej, miešaš do slabého zhnednutia .na konci dáš trochu červenej papriky premiešaš.. a potom dáš buď trochu studného mlieka alebo smotany , či vody ..premiešaš aby neboli hrudky, zásmažka musí byť taká vláčna... a toto vyleješ k tomu mäsu a zase premiešaš..a dochutíš.. Do zásmažky nesmieš dať teplé mlieko..lebo by sa ti zhustla a urobili by sa ti halušky ..ako sa to mne raz podarilo 


109.
označiť príspevok

postoy-lea
   12. 12. 2010, 17:03 avatar
Ónya so Solamylom som neskúšala, ale zaujímavý postup, možno raz vyskúšam.


37.
označiť príspevok

blueevil
   11. 12. 2010, 21:24 avatar
že, ak dusiš kuracinu       farmakum, ak nevieš pasomnice tam niesu    


35.
označiť príspevok

Kontesa žena
   11. 12. 2010, 21:22 avatar
ahojte :-),Leuš nemôžeš mať tak hnedú omáčku ako v reštike,lebo.......mám sdvoch súrodencov s hotelovým vzdelaním,viem,že sa dlhé hodiny pečú kosti teľ.,bravčové,hovädzie so zeleninou.Výpek sa vyredukuje na hustú omáčku,ktorú mrazia do kociek a potom podľa množstva jedla pridávajú do výpekov konkrétnych porcií mäska.


42.
označiť príspevok

Ónya žena
   11. 12. 2010, 21:39 avatar
Kontesa..toto si nemala napísať ..teraz si jedlo s hnedou omáčkou v reštike dávať nebudem..tie kosti ..mám k nim akýsi s prepáčením "odpor"..kedysi dávno sme šli do Pukanca, kde bola výroba mydiel...a keď som videla ti kopy smradľavých kostí..ostalo mi zle a je mi dodnes zle..,,, pritom je dokázané, že hovädzie kosti..vývar z nich je škodlivý..spôsobuje koksatrózu.


44.
označiť príspevok

Poroslav muž
   11. 12. 2010, 21:41 avatar
Cim sa umyvas?
Súhlasí Nadja


46.
označiť príspevok

Ónya žena
   11. 12. 2010, 21:43 avatar
trávou Porko  


56.
označiť príspevok

Ónya žena
   11. 12. 2010, 21:55 avatar
však to Poro, keby ste vedeli čím sa umývate .. 


49.
označiť príspevok

Kontesa žena
   11. 12. 2010, 21:45 avatar
staré receptúry pokiaľ viem,sú aj podctivé,oproti umelým dochucovadlám....vyžadujú si ich super kulinári,zisti si :-)
Súhlasí Ónya, postoy-lea


55.
označiť príspevok

Ónya žena
   11. 12. 2010, 21:54 avatar
nie v zlom Kontesa som to písala,...len pri tej predstave...)
Súhlasí Kontesa


61.
označiť príspevok

Kontesa žena
   11. 12. 2010, 22:02 avatar
tak som to aj pochopila ,fajnšmekri vedia rozoznať rozvinutú chuť pracne pripraveného výpeku....aj kuchári,ktorí použivajú jednoduché dochucovadla ( korenie,bylinky,zeleninu ) majú prácu zaistenú,tie magľajzy znesú iba už závisláci :-)...taká rybia omáčka ( drahá záležitosť ) musí hniť 7 rokov v bočke kopec rýb,aby sa potom vyredukovala v exklusive pochutinu
Súhlasí Ónya


110.
označiť príspevok

postoy-lea
   12. 12. 2010, 17:05 avatar
Kontesa ahoj, jáj tak preto sa to v domácich podmienkách nedá dosiahnúť, takže taký fígeľ oni používajú.


2.
označiť príspevok

Poroslav muž
   11. 12. 2010, 20:22 avatar
Vsak nejde o farbu ale o chut.


3.
označiť príspevok

postoy-lea
   11. 12. 2010, 20:25 avatar
Poroslav áno, prvoradá je chuť, ale aj vzhľad je dôležitý a už nehovorím o servírovaní na tanier, to tretie nemusím, ale tie prvé dve veci, by som chcela vedieť dobre.
Súhlasí Kontesa


4.
označiť príspevok

postoy-lea
   11. 12. 2010, 20:29 avatar
Pán Béka, to všetky používate vegetu a sójové omáčky s glutamánom sódnym?


6.
označiť príspevok

dorota
   11. 12. 2010, 20:37 avatar
:-D ved na tmavu omacku oprazis zaprasku do zlatova a na svetlu do nooo ostane svetla  


10.
označiť príspevok

postoy-lea
   11. 12. 2010, 20:42 avatar
Dorota ja nerobím klasickú záprašku, len lejem rozorobenú vo vode či v mlieku či v smotane do jedla, ktoré už mám dokončené, zahustím, povarím a vypnem. Skúsim a hneď som niečo aj našla - www.dobre-recepty.sk Tento odkaz smeruje mimo DF.sk


8.
označiť príspevok

dorota
   11. 12. 2010, 20:39 avatar
alebo aj curok neches skaramelizovat...alebo pouzi vino cervene..ved je vela sposobov, ja pouzivam aj tmavu instatnu nooo ked s ami nechce serkat dlho s varenim :D


13.
označiť príspevok

postoy-lea
   11. 12. 2010, 20:46 avatar
Skaramelizovaný cukor, no nemusí byť to zlé. A čo používaš tmavú instantnú?


21.
označiť príspevok

farmakum žena
   11. 12. 2010, 20:57 avatar
Ale skaramelizovaný cukor sa dáva na zjemnenie chuti omáčky, neie pre farbu. Je vhodné do tmavých omáčok a omáčok k pečenému mäsu. Víno sa hodí do omáčok, červené do tmavých a biele do svetlých. Výborne zvýrazní chuť mäsa a výsledný efekt jemnosti mäsa a lahodnosti omáčky ešte počiarkneme šťavou z polovice citróna.
Súhlasí Ónya, Kontesa


9.
označiť príspevok

winry žena
   11. 12. 2010, 20:41 avatar
no ani nie Lea, ja totiz nevarim...mamina mi dohovarala, ze normalny clovek aspon raz za dva tyzdne zje nieco varene... 
ale omacky...k masu.. zalezi aku..ja som mala rada ciene korenie a sladku papriku...no a najemno nakrajanu cibulu...taaakze..veeela cibule, sladka papika,c. korenie...potom na kocky nakraj. maso a ak je to uvarene, tak som to zahustila s hladkou mukou, kt. si rozmiesas vo vode...pripomina to madar. gulas..))
Súhlasí postoy-lea


11.
označiť príspevok

winry žena
   11. 12. 2010, 20:43 avatar
no a sol...)


12.
označiť príspevok

postoy-lea
   11. 12. 2010, 20:44 avatar
Winry ani ja sa nehanbím, že som nevarila, poznám aj ženy po 50 tke, čo už sú aj babičky a nikdy poriadne a chutne nevarili a svet sa nezrútili, aspoň ostali štíhle, lebo kto nechutne varí ani veľa neje . Presne aj ja mám rada a môžem len soľ, mletú červenú papriku a tiež milujem mleté čierne korenie a cibuľu (tá je moja mňa).
Súhlasí winry


15.
označiť príspevok

Poroslav muž
   11. 12. 2010, 20:47 avatar
Ako sa vravi: Nie je umenie navarit, umenie je to potom zjest!  
Súhlasí postoy-lea, winry, Ónya


16.
označiť príspevok

winry žena
   11. 12. 2010, 20:49 avatar
lea varila som 12 rokov, ale neustale to bolo ofrflane...a aj tak som vo vareni nenasla zmysel...len co ma to obera o cas..))
..obcas uvarim, ak treba pre niekoho...ale nech to uz nikto po mne casto neziada...asi by ma to uz zabilo 


19.
označiť príspevok

postoy-lea
   11. 12. 2010, 20:51 avatar
Winry no vidíš, že si varila, tak nebuď skromná. A tých nevďačníkov, zrejme manžel si nevšímaj, mal urobiť on, keď je taký veľký frajer. Neznášam, keď niekto furt doháňa jedlu - raz je mastné, raz je postné, raz je kyslé, raz neviem čo. Čisto na nervy.
Súhlasí winry


14.
označiť príspevok

dorota
   11. 12. 2010, 20:47 avatar
ja improvizujem.   nemam nejaky recept na tmavu omacku ktr tocim dokola, ...kludne aj skrob pouzijem


17.
označiť príspevok

postoy-lea
   11. 12. 2010, 20:50 avatar
Dorota ako dlho už varíš, teda tak ozajstne, nepočíta sa uvarenie čaju v 9 rokoch ?


18.
označiť príspevok

dorota
   11. 12. 2010, 20:51 avatar
cp ja viem. to naozaj nesledujem. nejako prirodzene sa to vyvnulo
Súhlasí postoy-lea


20.
označiť príspevok

postoy-lea
   11. 12. 2010, 20:54 avatar
Dobrú noc všetkým. Toho roku som varila len polievky a druhé jedlá a na druhý rok začnem aj piecť jednoduché zákusky a koláče, tak vás budem otravovať s trápnymi a naivnými otázkami. 
Súhlasí winry, Ónya, Nadja, Kontesa


22.
označiť príspevok

winry žena
   11. 12. 2010, 20:57 avatar
noo.. kolace najma slane ti upeciem Lea, to musim aspon raz do tyzdna,ale no nesprav, ked sa tak tesia..))


25.
označiť príspevok

Poroslav muž
   11. 12. 2010, 21:08 avatar
Ty si robis srandu! Vsak varit nie je vobec tazke, ja som este ako dieta piekol zakusky...


26.
označiť príspevok

Nadja žena
   11. 12. 2010, 21:11 avatar
Porko, ty nám napíš, čo sa ti zdá zložité, lebo inak tu budeme výčet čítať až do rána  


31.
označiť príspevok

Poroslav muž
   11. 12. 2010, 21:19 avatar
Pre mna!? Asi nic!


33.
označiť príspevok

Nadja žena
   11. 12. 2010, 21:21 avatar
ASI???
A vieš pochopiť aj ženy?  


40.
označiť príspevok

Poroslav muž
   11. 12. 2010, 21:32 avatar
To je proti prirodnym zakonom, aby muz dokazal pochopit tzv. zensku logiku! To co je proti prirodnym zakonom som neratal!  


45.
označiť príspevok

Nadja žena
   11. 12. 2010, 21:42 avatar
Našťastie v súlade s prírodnými zákonmi, nech sme nechápavé ako chceme v iných oblastiach, vás mužov pochopiť vieme vždy  


50.
označiť príspevok

Poroslav muž
   11. 12. 2010, 21:45 avatar
Tak niektore veci sice nevieme pochopit preco sa deju, ale vieme ze sa deju napriklad:
- zena dosiahne nejintenzivnejsi orgazmus ked vojde do butiku,
- zenu najviac rozplace od dojatia pozeranie telenovely,
- zena nikdy si nema co obliect, aj ked ma 50 parov topanok, 10 kabatov, 15 kostymov, 30 siat, 20 nohavic, 15 sukni a 50 bluzok.
 
Súhlasí Roman274


51.
označiť príspevok

Kontesa žena
   11. 12. 2010, 21:47 avatar
potom nie som žena,pomóóc )
Súhlasí Roman274, Nadja


52.
označiť príspevok

Nadja žena
   11. 12. 2010, 21:48 avatar
Na rozdiel od mužov, ktorým stačí k spokojenosti futbalový zápas, dobré jedlo a vychladená plzeň...  
Súhlasí Roman274


64.
označiť príspevok

Poroslav muž
   11. 12. 2010, 22:10 avatar
Ja som potom tretie pohlavie! Nesplnam ani mnou stanovene kriteria zenskosti ani tebou stanovene kriteria muznosti!  
Súhlasí postoy-lea


29.
označiť príspevok

Ónya žena
   11. 12. 2010, 21:16 avatar
hahah..také že natrieť piškótu a zlepiť ..by vedel každý školkár ..tak sa chváľ..sem s tým ..som zvedavá na tvoje recepty..


30.
označiť príspevok

Poroslav muž
   11. 12. 2010, 21:19 avatar
Chudera Piskotka... Ty mas volake morbidne chute!  
Súhlasí Ónya


36.
označiť príspevok

winry žena
   11. 12. 2010, 21:23 avatar
aj tak ide len o vztah...bud si spolu rozumiete alebo nie..)))


38.
označiť príspevok

Kontesa žena
   11. 12. 2010, 21:26 avatar
varenie ,pečenie ma baví :-) rada poradím
Súhlasí Ónya


111.
označiť príspevok

postoy-lea
   12. 12. 2010, 17:08 avatar
Kontesa viem, už si to spomínala, tak spolieham na teba a teším sa.


24.
označiť príspevok

Nadja žena
   11. 12. 2010, 21:07 avatar
Mám dojem, že tu zamieňate omáčku so šťavou - výpekom z mäsa...
Omáčky nie sú hnedé.
Keď upečieš či udusíš mäso, treba ho vybrať zo šťavy, nechať odpariť vodu a až potom posypať múkou. Nechať jch zhnednúť, čím viac opražíš, tým tmavšia bude šťava. Potom sa zaleje vodou a prevarí, vloží sa mäso a prihreje, a to je všetko, jednoduchučké


112.
označiť príspevok

postoy-lea
   12. 12. 2010, 17:12 avatar
Nadja ty, keď niečo opisuješ a vyjadruješ to vyznieva tak ľahko. Pre teba sú asi praktické činností jednoduché si myslím. A inak vzhľadom na tvoje schopností by si mohla pôsobiť buď ako učiteľa alebo poradkyňa v ľubovoľnom smere, ktorý je ti blízky alebo chceš, aby ti bol blízky. Skúsim tvoj postup.


131.
označiť príspevok

Nadja žena
   12. 12. 2010, 23:56 avatar
Len to vyskúšaj, Leuš, nič zložité to nie je, a ty si šikulka
Súhlasí postoy-lea


27.
označiť príspevok

Ónya žena
   11. 12. 2010, 21:12 avatar
mno hnedá je iba z hovädzieho mäsa , či z diviny ..


28.
označiť príspevok

Nadja žena
   11. 12. 2010, 21:14 avatar
Ja mám hnedú aj z kuriatka  
Sviečková omáčka je svetlá, a robí sa z hovädzieho...


32.
označiť príspevok

Ónya žena
   11. 12. 2010, 21:20 avatar
Nadi ale to je iná receptúra pri sviečkovej..a potom,.. každý ako má rád si zahusťuje ..


34.
označiť príspevok

Nadja žena
   11. 12. 2010, 21:22 avatar
Onka, ale potom to nie je druhom mäsa, ale spôsobom úpravy a to je to, čo hovorím teda píšem
Súhlasí Kontesa, Ónya


39.
označiť príspevok

Ónya žena
   11. 12. 2010, 21:29 avatar
aj to ..ale aj sa tu bavíme o tom, že z hovädzieho mäsa máš hnedú šťavu..z kuracieho svetlú..a ostatné už čo si ako kto doladí..


47.
označiť príspevok

Nadja žena
   11. 12. 2010, 21:44 avatar
Takže treba dolaďovať, alebo je omáčka z hovädzieho mäsa hnedá?  


41.
označiť príspevok

blueevil
   11. 12. 2010, 21:35 avatar
hubky maš poniektore, alebo existuje aj potravinove farbivo, ktore može byt aj ružove 


43.
označiť príspevok

Poroslav muž
   11. 12. 2010, 21:40 avatar
Hubky? Myslis spongie? Tak to som neskusal varit. Zato huby to bych si dal.


53.
označiť príspevok

blueevil
   11. 12. 2010, 21:48 avatar
ja taketo veci nejem, nepouživam , už preto že su tam nieake bakterie takže nedokažem odporučat


48.
označiť príspevok

Nadja žena
   11. 12. 2010, 21:44 avatar
sk.wikipedia.org Tento odkaz smeruje mimo DF.sk

Teda to by som do omáčky radšej nedávala  


54.
označiť príspevok

blueevil
   11. 12. 2010, 21:51 avatar
tebe Nadja sa nestalo že si pridala nieake to pismeno ? alebo vam ide len o to, že vas to nepadlo ?


57.
označiť príspevok

Nadja žena
   11. 12. 2010, 21:56 avatar
Stáva sa mi všeličo, napr. namiesto "ale" napíšem "slr"... a pod, lenže potom sa zasmejem s druhými, keď si ma preto doberajú  


58.
označiť príspevok

blueevil
   11. 12. 2010, 21:58 avatar
57/ neverim
Súhlasí Nadja


59.
označiť príspevok

Nadja žena
   11. 12. 2010, 22:01 avatar
Ťažko sa verí, že niekto niečo vie robiť, keď to sami nedokážeme ))


60.
označiť príspevok

blueevil
   11. 12. 2010, 22:02 avatar
tak to som rad Nadja že neveriš, bral som to z humorom ako si mi povedala a posledne slovo musiš mat vždy, že ?


62.
označiť príspevok

Nadja žena
   11. 12. 2010, 22:06 avatar
No jo... takmer vždy  
Ok, potom v pohode, mal si dať smajlíka ))


63.
označiť príspevok

blueevil
   11. 12. 2010, 22:10 avatar
prečo smajlika, niekedy musim spravit aj vinimku, podom by to mohlo vypadat že ide o vopruz


65.
označiť príspevok

Nadja žena
   11. 12. 2010, 22:17 avatar
A o čo ide, ak smajlíka nedáš?  


66.
označiť príspevok

blueevil
   11. 12. 2010, 22:25 avatar
no predsa nevybuchne df


67.
označiť príspevok

Nadja žena
   11. 12. 2010, 22:29 avatar
Nejaký si mi povedomý, ale možno je to podobnosť čisto náhodná


68.
označiť príspevok

blueevil
   11. 12. 2010, 22:31 avatar
možeš kludne na rovinu, nemusiš kodovat o mne len v zlom


69.
označiť príspevok

Nadja žena
   11. 12. 2010, 22:34 avatar
Nemusím, ani o tebe v zlom nepíšem ...
Ale to dobre vieš...


70.
označiť príspevok

blueevil
   11. 12. 2010, 22:41 avatar
len aby, budem ta sledovat    


71.
označiť príspevok

lionela
   11. 12. 2010, 23:42 avatar
bud zaklad besamel (oprazene maslo, hlmuka, mlieko, sol, horcica) alebo vypek s vinom, CMK, worchester, ci horcica.
ak napr hrib omajda, tak smot na varenie, plus pol lyzica hlmuky do vyvarenych sus hribov, alebo cerstvych oprazenych na ciblulke...
ale vino alebo cierne pivo najsamfasa. len ide ste aj o zaklad panvice. na teflone neoprazis do zlatista. musis mat nerez.


114.
označiť príspevok

postoy-lea
   12. 12. 2010, 17:17 avatar
Lionela panvicu nemám nerezovu, ale mám hrniec (či kastról neviem aký je medzi tým rozdiel, ale nevadí) z nerezový, to som nevedela, že teflónové panvice nie sú vhodné. Bešamel hm, vyzerá to dobre, skúsim.


72.
označiť príspevok

lionela
   11. 12. 2010, 23:46 avatar
vegeta sa da kupit aj bez obsahu glutamanu sodneho, myslim, ze ju robi podravka a ma oznacenie "light". soj omacka je svinstvo fuj. sa da nahradit medom a koreninami.
med, censak, sol, cierne mlete korenie, olivovy olej, majoran, skorica mleta (stipka), aj pomarancova kora, whisky, konak...
urcite nezradi.
Súhlasí postoy-lea


73.
označiť príspevok

rains
   11. 12. 2010, 23:48 avatar
ty musis varit tie najsamlepsie jedla.


75.
označiť príspevok

blueevil
   11. 12. 2010, 23:52 avatar
73/ presne, ma neskutočne chutove pohariky


78.
označiť príspevok

rains
   11. 12. 2010, 23:55 avatar
musim suhlasit. Ona je skutocny gurman. Stretnut tak vynimocnu zenu s tak vytrizvenym citom pre chut je cosi uzasne. Kazdy pokrm, ktory pred teba polozi je ako basen. Chut sa pekne a postupne rozlozi na jazyku, jedna chut stredia druhu a to jedno nie je len obycajnym jedlom, ale doslova umeleckym zazitkom, ktory zacina na jayzku a konci v zaludku.


80.
označiť príspevok

lionela
   11. 12. 2010, 23:57 avatar
78: pekne sa to cita, ale musim ti oponovat.
nekonci v zaludku )
:*


82.
označiť príspevok

rains
   11. 12. 2010, 23:59 avatar
nieco ti poviem dievca krasne. Ono konci v zaludku a potom sa este potrebne ziviny, vitaminy a energia ziskavaju v crevach...ale naco kazit ten krasny zazitok detailami nie? ))


89.
označiť príspevok

lionela
   12. 12. 2010, 00:06 avatar
82. jo najlepsie je vytriast kalorie na zdravom tele hehehehe


92.
označiť príspevok

rains
   12. 12. 2010, 00:10 avatar
89. no to hej, v zdravom tele, zdravy duch a moze byt aj svaty :D. Ale treba najprv potravit...nic by sa nemalo robit s plnym bruchom ))))))))))))))))))))))))


77.
označiť príspevok

lionela
   11. 12. 2010, 23:54 avatar
bavi ma to. to je cele.


79.
označiť príspevok

rains
   11. 12. 2010, 23:57 avatar
nie je nic lespie ako ked niekto neico robi, co ho bavi. :-))
varit s laskou znamena, ze jedlo ma tu extra ingredienciu, ktora jej doda chut.
Mna tiez bavi varit, hlavne ked mam pre koho..pre seba sa mi velmi nechce.
Súhlasí postoy-lea


83.
označiť príspevok

lionela
   12. 12. 2010, 00:00 avatar
ja si tiez sama nevarim. staci mi surova zelenina pokvapkana citronom.
neznasam preto vianoce. naordinovany kapor mastny jak svina s kostami, a odporny majonezovy tazky salat s kapustnicou tazkou oklobasovanou fuj. kurva najradsej by som sla do brazilie.
Súhlasí postoy-lea


87.
označiť príspevok

rains
   12. 12. 2010, 00:04 avatar
akoze nie? a tie morcacie prsia minule boli co? )))))))))))))))
ale no tak...tak pod so mnou...nemame kapra. nikto by to nejedo, nechce sa nam paprat s kostami. Majonezovy salat tiez nikto nas neje ))))) A kapustnica? Mno..ani to nemame )))


93.
označiť príspevok

lionela
   12. 12. 2010, 00:10 avatar
87: jasne, drbme na tradicie. co tak losos na prirodno poliaty zazvorovou omackou, k tomu gavi di gavi italiano ....


94.
označiť príspevok

rains
   12. 12. 2010, 00:12 avatar
93. no to znie zaujimavo ))). Vianoce su o nicom inom ako o darcekoch a zradle )))))))
idem si utriet sliny :D


74.
označiť príspevok

blueevil
   11. 12. 2010, 23:51 avatar
teflon alebo alobal uvolnuje fluor, vyhodit !


116.
označiť príspevok

postoy-lea
   12. 12. 2010, 17:21 avatar
Blueevil, keď je alobal a teflón taký škodlivý ako to, že nie je stiahnutý z obchodov a zakázaný Obchodnou inšpekciou alebo inou zodpovedajúcou inštitúciou?


132.
označiť príspevok

blueevil
   13. 12. 2010, 10:31 avatar
116/ teflon a alobal pri vysokej teplote uvolnuje iony Flouru ktore ti sposobia napriklad alzhaimera, takisto aj mikrovlnka a rychlovarna kanvica su nebezpečne, vdaka nim odumieraju predčasne chromozomy, sposobuju aj rakovinu.to vieš business je business, komu na nás vlastne zaleži ? lekarovi je to uplne jedno, 85 % lekarov sem na SK su šarlatani, ktori nás maju na haku


76.
označiť príspevok

lionela
   11. 12. 2010, 23:53 avatar
blue, mas uplny recht. teflon je svinstvo, v usa ho uz ani nekupis. alobal je zaklad pre alzheimera fuj aj folia. vlastne aj gril skrz spalene tuky a karcinogenny. kua co zrat surove maso???


81.
označiť príspevok

blueevil
   11. 12. 2010, 23:59 avatar
zasa nemožem pridat suhlas, vyznaš sa !surova pečen so solou sa bežne papa na chudokrvnost, krvna skupina 0 možu prijimat všetko A-ri nerozkladaju tvrdu bielkovinu ako hovadzie, bravčove B zasa rozkladaju pomalšie hydinu, každa potravina ma aj termo vlastnosti, ale na čo ti to hovorim, určite to vieš ! asi len ta para mi prichadza na um


84.
označiť príspevok

rains
   12. 12. 2010, 00:02 avatar
dievca zlate, ale keby si to mala takto vsetko brat, tak by si nesmela ani dychat.
mozes sa zdravo stravovat, mozes sportovat, nepit, nefajcit a tvoj zivot moze ukoncit opity idiot za volantom. Zivot sa ma zit naplno a na nieco zomriet musis. Zi naplno kazdy den, aby si nicoho nelutovala. ))) A ked si telo ziada grilovane masko, tak mu ho treba dopriat.


86.
označiť príspevok

lionela
   12. 12. 2010, 00:04 avatar
84 ja viem, preto sa pytam, ze co jest? vo vsetkom sa da najst negativum.


88.
označiť príspevok

rains
   12. 12. 2010, 00:05 avatar
86. co jest? vsetko, ale s mierou. Moja starka mala jedno pravidlo: co si telo ziada, to treba telu dat


90.
označiť príspevok

lionela
   12. 12. 2010, 00:07 avatar
ehmmm


85.
označiť príspevok

lionela
   12. 12. 2010, 00:03 avatar
hej para je fajn, ale psi grc.
ja mam oblubeny tatarak. ale musi ist o mladeho bycka, nie kravu. a pravu svieckovu.
maso naskrabes, nie zomelies kua picitam. pridas nadrobno rovnomerne nakrajanu cibulu, pridas worchester, kecup, horcicu, sol, cmk, zltko, sol majoran. no a hrianky najlpesie z bevitu ocesnakovane. tomu hovorim panske huncutstvo, ktomu samoska cervene vino najlepsi syrah - animalne vino. este ake animalne vina pozname z modrych odrod? otazka na teba daj.


91.
označiť príspevok

rains
   12. 12. 2010, 00:08 avatar
preco mi toto robis? mi sliny tecu:(. Tatarak som dlho nemal...
a vinko? mam jednu dobru flasku Cabernetu, ako stvorenu na taketo cosi )))
prakticky, mam ku kazdemu masku nejaku tu dobru falsku, od lahkeho cerveneho, ktore sa da pit na obed, az po tazke k divine ))


98.
označiť príspevok

blueevil
   12. 12. 2010, 00:18 avatar
maso je zaklad aj ked nieaky vegan bude namietat, čo s nim ? presne, žiadne mlete !horčicu francuzku ? MARTINI asi nie, BARBERO ? je troška jemnejšie, ale to je skor aperitiv...priznam sa, animalne ešte nepoznam, ale rozhodne červene


99.
označiť príspevok

lionela
   12. 12. 2010, 00:21 avatar
blue : vina cervene delime na animalne a ovocne. animalne alebo sexualne maju mat vonu spoteneho konskeho sedla, spermii, a muzskeho potu. ovocne su jasne. animalny ma napada syrah, (australsky shiraz) a uz si neviem spomenut. asi tempranillo moze byt...


95.
označiť príspevok

lionela
   12. 12. 2010, 00:13 avatar
divina, to je dalsia moja srdcovka. brusnicova omacka k tomu a cabernet hm.. cabernet je fajn, ma dochut prijemnu sprevadzanu lesnym ovocim a ciernym korenim. este mam rada ciranzu spanielsku. to je velmi pekna odroda - myslim, ze ta je k divine najlepsia. ked zavries oci, citis lekvar s malin, cernic, sliviek - tabakovy zavoj, ak si ze uz uplny fajnsmeker
no a barik, aspon pol roka zrenie v sude, inak je to cele o hovne...


96.
označiť príspevok

lionela
   12. 12. 2010, 00:16 avatar
divina je inak fajn, len treba vediet nalozit maso. vyzaduje si cervene vino urcite aspon na den. ale co som jedla najlepsiu divinu, al to divina vobec je ale asi ano, tak to klokanie maso. je to uplne jemne maso a netreba ho pacovat, staci marinadu tesne pred tepelnou upravou. fakt odporucam. ani pstros nie je zly.

pstros??? irenko, ja te mam rad i bez penez hehehehheeheee


97.
označiť príspevok

lionela
   12. 12. 2010, 00:17 avatar
a aby som nezabudla, dalsi zaklad pre divinu su borievky a nove korenie. bobkovy list detto, len s mierou, je dost aromaticky.


100.
označiť príspevok

rains
   12. 12. 2010, 00:21 avatar
divina nie je ani moja srdcovka. Zalezi do Cabernetu...iny kraj, iny mrav...aj Cabernet ma vela chuti, zalezi od prisad a od krajiny..dost velky rozdiel je aj v rocniku..su vynimocne rocniky ako rocnik 2000, pripadne 2002, 2004 a krajina povodu..Californske bolo vynikajuce. Mal som aj flasku zo sukromneho zberu z Chile. Ked osm to vino nalial a chcel si oproti sviecke pozriet rubinovu farbu, dokopy nic som nevidel ake bolo huste. Na jeho povrchu normalne plavali oka...ale malo vynimocnu chut. Malo ovocny nabeh, ale casom, ked si ho nechala na jazyku sa premenila ako chut sladkeho drievka a byliniek. Bolo to nieco ako Tchajkovskeho oventura 1812 na jazyku...pomaly nabeh a explodujuce finale.
Zase napriklad, take talianske vinko z okolia benatok ma taku lahodnu a decentnu chut..je v nom citit slniecko a ovocie..
a co taky Galapian?


101.
označiť príspevok

blueevil
   12. 12. 2010, 00:27 avatar
akurat som o tom chcel napisat, pštros a klokan...neuveritelne, čitaš mi myšlinky ? čo hovoriš na korenie ako : sušena maracuja, tymian, koriander, kurkuma, zazvor ?


102.
označiť príspevok

lionela
   12. 12. 2010, 00:30 avatar
co sa tyka vina ide o slnko a odrodu plus technologicke spracovanie a moderne vybavenie vin zavodu.
slnko - cukor; technologia - sudy zrenie, korky stuple (kurva ked vidim vino na zavit vrazdila by som!!!!!).
odroda je velmi dolezita a potom maceracia ako samotna. este treba dbat aj na hygienu, na kvasinky, na premnozenie, niekedy vinar zasulfiduje vino tak ze splna vsetky parametre ale siru citis na jazyku a je to neprijemne. vina noveho sveta (chile, argenitan, uruguaj novy zeland) su o tom, ze ide o krajiny zaostalejsie, a nie kazde pochadza z dobreho spracovania. ale uz sa polepsili zainvestovali do technologii. treba poznat vinoteky a vyrobcov. nie vzdy natrafis na dobre vino. cervene zahranicne maju objem jednotky alkoh okolo 14 - 14,5 % co je na nase pomery dost, nemame klimat. podmienky na take vina. preto ked slovenske tak len biele. cervene stoja za ...
moc mudrujem.
Súhlasí blueevil


106.
označiť príspevok

rains
   12. 12. 2010, 00:47 avatar
osobne davam radsej prednost malym vyrobcom, ktory vyrabaju vino tradicnymi metodami a robia to stari a skuseni vinari, co maju cit pre vino. Nemam rad moderne technologie pri vine. Potom sa to robi vo velkom a ta dusa vinara sa tam vytraca.
Na vino ma vplyv aj poda a samozrejme dostatok slnka. tych 14-14,5 su uz tazke vina a niekolkorocne..14,5 som mal len jedno a to malo 10 rokov, to bolo huste ako ropa...vissie popisane to bolo ono Ten majitel mal len par tisic flias tohto vina a bol som rad, ze som sa k nemu dostal. A bol to sukromny zber a sukromna vinica. Ale ta chut bola jedinecna. Ale zozenies aj lahsie vina..Francuzke alebo Talianske maju aj okolo 11%, takze sa daju pit aj cez den. Nestupnu tak rychlo do hlavy a nie su take tazke.
Ked Shiraz /australsky/ tak z udolia Barossa )) ine neber )) mozes este francuzke, ale len z juznej strany Rhony.


103.
označiť príspevok

dorota
   12. 12. 2010, 00:32 avatar
tolko prazdnoty


115.
označiť príspevok

rains
   12. 12. 2010, 17:20 avatar
chudatenko, male, prazdne. :((


104.
označiť príspevok

blueevil
   12. 12. 2010, 00:33 avatar
jedno vinko čo som objavil bolo z Rumunska a nazov bol niečo ako Vampire, to bola tiež špička


105.
označiť príspevok

blueevil
   12. 12. 2010, 00:38 avatar
tušim že ta pridavna konzervačna latka sa volá siran a to je fakt o ničom


107.
označiť príspevok

blueevil
   12. 12. 2010, 12:02 avatar
k moku akym vino patri aj POHAR, nie tie frigidne sterilne skla bez designu, farby, gravirovania, vybrusu, ktore ti možu priniest važnu psychicku ujmu až po zavažne choroby-od čkavky po tažku neurozu.podla mna je pitie vina ritual, ale to je nielen filozoficky prehlad.červene maju najlepšie Francuzi a Spanieli


108.
označiť príspevok

blueevil
   12. 12. 2010, 12:05 avatar
ešte by som dodal, že pri moku je lepšie použit črpak od baču ako ten sterilny pohar


113.
označiť príspevok

Petrana žena
   12. 12. 2010, 17:16 avatar
...omáčky väčšinou nejem, až na kôprovú a chrenovú. A "sviečkovú".


117.
označiť príspevok

postoy-lea
   12. 12. 2010, 17:26 avatar
Petrena nože daj recept na dobrú kôprovú omáčku a ozaj cesnakovú nemáš rada?
Súhlasí Petrana


118.
označiť príspevok

salbea žena
   12. 12. 2010, 17:29 avatar
v restike maju hnede omacky k masu ? a po com chutia ?
nemyslis ty nahodou na privarok ?


120.
označiť príspevok

postoy-lea
   12. 12. 2010, 17:33 avatar
Salbea omáčku od prívarku viem rozlíšiť, neboj sa. Normálne hocijaké mäso s ryžou či so zemiakmi a furt je omáčka hnedá a chutí po mäse, pokiaľ samozrejme nejde o špecifickú omáčku napr. kôprovú omáčku a podobne.


122.
označiť príspevok

salbea žena
   12. 12. 2010, 17:41 avatar
hm tak aha,ja casto robim paradajkovu omacku k masu a ked ostane davam ju aj na dochutenie "hamburgerov" synatorovi,ale nerobim ju cistu z masa a to ako,tam sa to maso rozmixuje ?..alebo omacku zo sardiniek s citronom a so smotanou.hm ale asi som vedla,no neva
 


124.
označiť príspevok

postoy-lea
   12. 12. 2010, 17:47 avatar
Salbea predbehla si ma, chcela som sa opýtať na paradajkovú omáčku. Ako robíš paradajkovú omáčku a používaš domáci pretlak či kupuješ ten maličký v tých mini konzervách?


127.
označiť príspevok

salbea žena
   12. 12. 2010, 17:55 avatar
ja mam rozmixovane paradajky v mrazaku zo zahrady na hustu stavu,z tej robim potom omacky klasickym sposobom a velmi rychlo,aby tam ostali vitaminy,pridavam iba korenie,bobkovy list,jeden strucik cesnaku,jednu cibulku,po uvareni bobkovy list,korenie aj cibulu vyberiem okrem cesnaku ,zahustim mukou a vies,mne sa sakra vzdy vytvoria hrcky,ale vzdy,takze potom mixujem do hladka,nakoniec pridam cukor..
Súhlasí Petrana, postoy-lea


119.
označiť príspevok

Petrana žena
   12. 12. 2010, 17:30 avatar
..iba ak pomazánku, hrianky, šaláty...No, zamiešam bešamel (múka hld. s oliv. olejom, alebo iným, alebo maslom) zohrejem, zalejem vodou povarím, pridám kôpor alebo chren, soľ, smotanu, alebo plnt. mlieko a je. 
Súhlasí postoy-lea


121.
označiť príspevok

Anastasija žena
   12. 12. 2010, 17:40 avatar
Lei, omáčky robím len klasické - kôprovú najčastejšie

Minútky robím málo, väčšinou tradičnú Sk kuchyňu - to znamená to, čo sa dá na ďalší deň ešte prihriať )

Ale keď tak, opečiem mäsom na panvici a do výpeku dávam cibuľku, alebo šampiňony, alebo zalejkem smotanou na varenie a rozpustím am nivu .. keď to preženiem s vývarom a nechce sa mi čakať, kým sa zredukuje, tak zahusťujem ešte solamylom..

Niečo podobné urobím na Vianoce .. filety z lososa a vo výpeku vymyslím nejakú zálievku ..asi tú nivovú, alebo mám v mrazáku hríby, tak hodím na výpek tie ...

nejako veľmi neexperimentujem


126.
označiť príspevok

postoy-lea
   12. 12. 2010, 17:50 avatar
Anastázia s nivou som nerobila, dobrá inšpirácia. Tiež si myslím, že keď variť tak ekonomicky, to znamená na dva dni. Prečo nepoužívaš hladkú múku?


128.
označiť príspevok

Anastasija žena
   12. 12. 2010, 18:05 avatar
zátrepku z hladkej múky robím napríklad do paprikáša - tam to pasuje
chutí mi to tak a ostatným tiež
Ale keď je omáčky menej, tak solamyl stačí, zdá sa mi, že múka by to príliš prerážala

Varím dosť tradične a nemám moc chuť experimentovať aj keď si niečo vyhľadávam na nete, tak idem do TV archívov z takých relácií ako Kluci v akci, alebo čo varí Kamila Magálová .. tamtie kadejaké Vaříme s Italem alebo Jamie Olivier ani nemám chuť skúšať )
Myslím si, že kuchyňa je spojená s určitou tradíciou a napríklad zatiaľ čo si viem v talianskej reštaurácii pochutnať na nejakom ich jedle, keď to urobím ja doma, pripadá mi to ako keby mali v mori plávať pstruhy.. Jedlo si spájam s prostredím, doma robím také domáce .. no a Uncle Bensa :D .. ale to tak raz za polroka ..mávam v zálohe

A k tomu glutamanu )))))) prosím Ťa ... keď neochorieš z neho, tak určite ochorieš z niečoho iného ..keď to neješ na kilá, povolené je úplne všetko )) na to úplne kašlem .. väčšinou varím z čerstvých surovín .. balíček vegety miniem tak za rok asi ))


129.
označiť príspevok

postoy-lea
   12. 12. 2010, 18:08 avatar
Glutamán sódny nejem nie preto, že je to nezdravé a chemické, ale preto, že mám na to dosť silnú alergiu, ja v jedle nevyberám a tiež nie som za ortodoxne zdravú výživu a štýl - to by ma asi zabilo. 
Súhlasí Anastasija


130.
označiť príspevok

Anastasija žena
   12. 12. 2010, 18:11 avatar
detto )

alergie vedia dobre znepríjemniť život, to si naozaj musíš dávať pozor

NO my máme pech, že v rodine žiadne nemáme ...
Súhlasí postoy-lea


123.
označiť príspevok

Anastasija žena
   12. 12. 2010, 17:45 avatar
Ale Uncle Bens - secuan to isti  


125.
označiť príspevok

postoy-lea
   12. 12. 2010, 17:48 avatar
Anastázia ten Strýko Bens je fajne drahý a je ho málo.  A určite obsahuje glutamán sódny.
Súhlasí Anastasija
váš príspevok

Pridávať príspevky môžu iba zaregistrovaní účastníci fóra.

Som zaregistrovaný

nick: heslo:
zostať trvalo prihlásený    
Nie som zaregistrovaný

Vaša prezývka:  

Po zaregistrovaní budete automaticky presmerovaní do tejto témy.

najnovšie príspevky na celom fóre

dnes, 20:09,  Liptov tiež matne poznám, keď sme tam chodili z firmy predošlej. Tak letmo. Je to tam...
dnes, 20:06,  Ok, lenže domov je domov. Tieto kopce mám všetky pochodené a nevedel by som si predstaviť,...
dnes, 20:05,  Pekné, pripomína mi to Liptov. *04
dnes, 20:04,  No my Tatranci sme zocelenejší, taký Kriváň dať raz za týždeň nieje pre nás problém....
dnes, 20:02,  Tady: https://row.sk/cbc8A moj ctený domof :)
dnes, 20:01,  Keby som tam býval, tak by som to skúsil. Mne zatiaľ stačí stupák na Vršatecké Podhradie...
dnes, 20:00,  Autom, ale skús ten stupák na bajku ór pešobusom. *06*06*12
dnes, 19:59,  diky, ale hodnotenie je -13, asi to bude nejaky ofajc
dnes, 19:58,  Hento bolo po tej istej ceste, ktorá ide okolo LM. Popradu, Tatier, atď... Tadiaľ sme chodili....
dnes, 19:53,  Pekné to je, ale ja radšej vrcholy a nielen tie prírodné. *03*03
dnes, 19:52,  Tu je to: https://row.sk/gwdKG
dnes, 19:50,  A to zase nepoznám ja, kde sú tie vodopády ?
dnes, 19:47,  Ozaj Mila, Šútovské vodopády. ...Keď som robil pre firmu ATC a neskôr SELECTA (nápojové...
dnes, 19:47,  rotor - čo tam konkrétne vykonával.
dnes, 19:41,  Mal som vtedy 19 rokov, keď sa to stalo. Predtým som bol neveriaci agnostik
dnes, 19:40,  No vidíš ty roku pána 1991 a ja roku pána 1988. *04
dnes, 19:39,  Batizovská? ...V Batizovciach je cirkev Kresťanské Zbory, kde som bol po mojom obrátení v...
dnes, 19:36,  Bielovodská podľa odborníkov, ale pre mňa samozrejme Batizovská. *03*03
dnes, 19:35,  Tak sa vzdávam. Nie som odborník na Tatry. Poraď. *04
dnes, 19:34,  Ale napísal som, že je druhá najkrajšia. *04
neprehliadnite
df.sk na Facebooku
vyhľadávanie
 
Je dobré, keď ľudia dokážu tolerovať tých netolerantných.
Prevádzkuje df.sk | TOPlist
(271 083 bytes in 0,378 seconds)