Ísť na začiatok.
prihlásenie:
Registrácia  |  Zabudnuté heslo
tu sa nachádzate: hlavná stránka  rôzne  téma
kategórie:  

7 vecí, ktoré by ste mali vedieť o Slnku

13
reakcií
3103
prečítaní
Tému 1. decembra 2013, 19:57 založil Sphynxinatorix.

podobné témy:

1.
označiť príspevok

Sphynxinatorix muž
   1. 12. 2013, 19:57 avatar
7 vecí, ktoré by ste mali vedieť o slnku

1. Úplné zatmenie
Ak sa Slnko, Mesiac a Zem dostanú do jednej priamky, nastáva úplné zatmenie Slnka. Mesiac celkom zatieni Slnko, aj keď je v skutočnosti neporovnateľne menší (efekt veľkosti vytvára pomer ich vzdialeností od Zeme). Najdlhšie pozorovateľné úplné zatmenie Slnka v 21. storočí bolo 22. júla 2009. Ďalšie nastane 13. 11. 20125 a 20. 3. 2015.

2. Kráľ Slnko
Ľudovít XIV. (1638 – 1715), francúzsky kráľ prezývaný „kráľ Slnko“, bol na vrchole svojej moci v 80. rokoch 17. storočia. Obdobie jeho panovania prinieslo veľký rozkvet francúzskej literatúry, vied, umenia a architektúry. Obdiv svojich súčasníkov si získal stavbou obrovského paláca vo Versailles, kam presťahoval celý kráľovský dvor. Všetkým jeho vlastnostiam však dominovalo sebazbožňovanie a bezmedzná pýcha. Veril, že kráľ je Bohom vyvolený, že je jeho zástupcom na zemi.

3. Slnečný cirkus
Cirque du soleil je cirkusový fenomén. V nápaditých výpravných predstaveniach nevystupujú cvičené zvieratá, ale artisti, mímovia či tanečníci. Sídlo cirkusu je v kanadskom Montreale, pravidelne je však na turné. Zakladateľom bol artista Guy Laliberté, ktorý mu dal aj meno „Slnečný“, pretože ho zaujala definícia slnka ako symbolu mladosti, sily a energie.

4. Umelkyňa slnečnica
Semená slnečnice sú usporiadané do špirál, ktoré sa pravidelne stáčajú doprava a doľava. Matematici vypočítali, že tento pomer dokonale zodpovedá pravidlám zlatého rezu. Ten nájdeme aj na najslávnejších umeleckých dielach – napríklad na obrazoch Leonarda da Vinci. To umožňuje slnečnici sústrediť množstvo semien na malom priestore.

5. Slnečný vietor
Pri mohutných erupciách každú sekundu Slnko opustí milión ton plazmy ô- od svojho vzniku až dodnes však Slnko stratilo len 0,1 % hmoty. Magnetické pole Zeme väčšinu častíc slnečného vetra odkláňa, napriek tomu niekedy vyvoláva geomagnetické búrky, ktoré spôsobujú výpadky bezdrôtového spojenia a elektrického prúdu.

6. Slnečné okuliare
Legendy vravia, že rímsky cisár Nero s obľubou sledoval zápasy gladiátorov cez smaragdy. Ploché tabuľky zo záhnedy používali v 12. storočí čínski sudcovia počas výsluchov, aby si nimi zakrývali výraz tváre. Prvé slnečné okuliare však vznikli ešte v prehistorickom období – Inuiti si do mrožích klov vyrezávali úzke štrbiny na pozeranie.

7. Costa del Sol
V preklade pobrežie Slnka – nájdeme na juhu Španielska v Andalúzii. Je jednou z najpopulárnejších turistických destinácií v Španielsku. Na severe je chránené pohorím, ktoré zabraňuje prístupu chladného vzduchu a dažďa, preto je na pobreží viac ako 300 slnečných dní v roku. Costa del Sol sa tiahne od Malagy až po mesto Cádiz.

-Sphynxinatorix

2.
označiť príspevok

Lemmy muž
   1. 12. 2013, 19:58 avatar
Máš tam preklep: Ďalšie nastane 13. 11. 20125 (Tlačiarenský škriatok.)

Rok 20125 je naozaj veľmi v nedohľadne.

3.
označiť príspevok

Osvietený muž
   1. 12. 2013, 19:59

Príspevok bol vymazaný administrátorom.

5.
označiť príspevok

Sphynxinatorix muž
   1. 12. 2013, 20:02 avatar
3. Ak sa ti niečo nepáči nemusíš čítať moje témy.

4.
označiť príspevok

Sphynxinatorix muž
   1. 12. 2013, 20:00 avatar
Oprava ďalšie zatmenie nastane 13.11. 2015 som sa pomýlil napísal som 20125   moja chyba  

6.
označiť príspevok

Lemmy muž
   1. 12. 2013, 20:05 avatar
Na jednu dôležitú vec o Slnku si zabudol. Ktosi (asi zo Španielska) si nechal patentovať, alebo úradne (u notára) potvrdiť, že je majiteľom Slnka.
Súhlasí Sphynxinatorix, dorota

7.
označiť príspevok

Lemmy muž
   1. 12. 2013, 21:01 avatar
Už som to našiel: Po miliardách rokoch sa už aj najjasnejšia hviezda oblohy môže pochváliť svojím vlastníkom. Stala sa ním 49-ročná žena zo španielskej Galície.

www.webnoviny.sk Tento odkaz smeruje mimo DF.sk

11.
označiť príspevok

dorota
   2. 12. 2013, 16:42 avatar
viem si predstavit tu dan z vlastnicta co jej vyratali...astronomicka   

12.
označiť príspevok

Iesus_z_Nazaretu
   2. 12. 2013, 16:48 avatar
to len potvrdzuje známu pravdu že ľudská hlúposť je ako vesmír - večná a nekonečná

13.
označiť príspevok

dorota
   2. 12. 2013, 16:49 avatar
ja by som brala Venusu, je este volna?  

14.
označiť príspevok

Iesus_z_Nazaretu
   2. 12. 2013, 17:05 avatar
OK.....ja nepotrebujem celú ...som turista.....stačí mi pahorok 

8.
označiť príspevok

Nadja žena
   1. 12. 2013, 21:05

9.
označiť príspevok

Lemmy muž
   1. 12. 2013, 21:07 avatar
Si asi prvá. Zajtra rýchlo utekaj na úrad, aby ťa niekto z fóra nepredbehol. 
Súhlasí Nadja

10.
označiť príspevok

Nadja žena
   1. 12. 2013, 21:12

váš príspevok

Pridávať príspevky môžu iba zaregistrovaní účastníci fóra.

Som zaregistrovaný

nick: heslo:
zostať trvalo prihlásený    
Nie som zaregistrovaný

Vaša prezývka:  

Po zaregistrovaní budete automaticky presmerovaní do tejto témy.

najnovšie príspevky na celom fóre

včera, 18:25,  Zlo začalo poslúchnutím hada. Tým sme sa ocitli na prevýchovu v hmotnom svete. No a nikoho...
včera, 18:17,  keď Oľano bude mať 30% a Demokrati 15%, tak takou krajinou sa stane Slovensko. *19
včera, 14:22,  O tom, kde skončí tvoja babka rozhoduje len Boh pri poslednom súde. Ľudia, ktorý si prešli...
1. 6. 2023,  Z môjho pohľadu bola tvoja babička humanistka, ale to netvrdím až tak, pretože ona sa tak...
1. 6. 2023,  Klein Keď si veriaci , tak vieš , že Boh človeka hodnotí podľa skutkov a ako na ňu...
1. 6. 2023,  Netráp sa! Máš nádej, ak tomu chceš veriť, tak tomu ver, že to tak bude, a bude spasená....
31. 5. 2023,  Toto zlo ktoré páchajú najvyššie postavení po celom svete kto vlastne robí? Skús mi na...
31. 5. 2023,  kntsz oligarchia je v každej krajine ktorá sedí na vrchole podnikania a beztresne robí čo sa...
31. 5. 2023,  Lemmy vari sa to nedeje i dnes v politike? Toľko vrážd ako sa udialo na Slovensku za...
31. 5. 2023,  Lemmy bol to boj vnútri komunistického hnutia. V ktorom šlabikári si čítal o tých...
31. 5. 2023,  Pred pár dňami mi zomrela moja milovaná babička. Veľmi to boli, avšak čo ma trápi je, čo...
31. 5. 2023,  Predávaš aj krémy na penis ?
31. 5. 2023,  Prečo ?
31. 5. 2023,  Nemáš niečo na zosilnenie erekcie?
31. 5. 2023,  ...starej mamy? - tak som volal babku z maminej strany. Ona bola domáca pani a zaujímali ju...
31. 5. 2023,  Lemmy, zase sa nudíš a chýbajú ti spory ?? Pochop najskorej tému a ak na niekoho reaguješ,...
30. 5. 2023,  Ty si zažil komunistické čistky v ZSSR? Ako Stalin vraždil komunistov.
30. 5. 2023,  Podľa toho, ako píšeš, vieš hovno o kauze Slánsky a spol. Komunisti sa vraždili navzájom,...
30. 5. 2023,  Ignoruješ serióznu odpoveď od Qwerta v 2. Preber sa z toho šoku!!! Žiadna tvoja starenka,...
30. 5. 2023,  Si obyčajný pokrytec. Načo potom táto falošná otázka? Citujem ťa: Poznať Bibliu znamená...
neprehliadnite
vyhľadávanie

Život je ako diamant - tvrdý, ale krásny.
Prevádzkuje df.sk | TOPlist
(72 295 bytes in 0,219 seconds)